История на молитвите за мир

3196
История на молитвите за мир
Снимка: Pixabay

 

На 27 октомври 1986 година папа Йоан Павел II събра световните религии. 120 религиозни лидери от 32 християнски и 11 нехристиянски религиозни организации прекараха ден на пост и молитва. Всеки на своя Бог или Богове. Нарекоха го Световен ден на молитва за мир.
Мястото не беше избрано случайно - Асизи в Италия. Там е роден Свети Франциск - светецът на бедните. Покровител на Италия, екологията, природата, животните. Говорил с птиците, а те го слушали. Казват, че преживял мъките Христови и получил Христовите рани. Основал Францисканския орден. През 1219 година Свети Франциск отишъл при султана на Египет - да го покръсти и да спре една от кръстоносните битки. Не успял, но двамата поговорили. Това вдъхновява молитвата за мир - диалогa между религиите и световната хармония. Но събитието породи и спорове, навремето обвиниха полският папа в компромис с истинската вяра. Въпреки това, Йоан Павел II повтори молитва - през 1993-а заради войната в Босна и Херцеговина и през 2002 година. Следващият папа, Бенедикт XVI, стори същото през 2011 година.
Колкото до сегашния папа, той беше първият, който избра името на свети Франциск, и очевидно не бяга от действия, които пораждат спорове.

На 27 октомври 1986 година папа Йоан Павел II събра световните религии. 120 религиозни лидери от 32 християнски и 11 нехристиянски религиозни организации прекараха ден на пост и молитва. Всеки на своя Бог или Богове. Нарекоха го Световен ден на молитва за мир, припомня БНТ.

Папа Франциск иска да промени "Отче наш"

Папа Франциск има намерение да промени някои думи в молитвата „Отче наш“. Това е признал това в интервю за TV2000, съобщи Т...

Мястото не беше избрано случайно - Асизи в Италия. Там е роден Свети Франциск - светецът на бедните. Покровител на Италия, екологията, природата, животните. Говорил с птиците, а те го слушали. Казват, че преживял мъките Христови и получил Христовите рани. Основал Францисканския орден.

През 1219 година Свети Франциск отишъл при султана на Египет - да го покръсти и да спре една от кръстоносните битки. Не успял, но двамата поговорили. Това вдъхновява молитвата за мир - диалогa между религиите и световната хармония. Но събитието породи и спорове, навремето обвиниха полският папа в компромис с истинската вяра. Въпреки това, Йоан Павел II повтори молитвата - през 1993-а, заради войната в Босна и Херцеговина и през 2002 година. Следващият папа, Бенедикт XVI, стори същото през 2011 година.

Колкото до сегашния папа, той беше първият, който избра името на свети Франциск, и очевидно не бяга от действия, които пораждат спорове.

 

Папа Франциск се помоли за мир в Сирия

Папа Франциск запали свещ в памет на жертвите на конфликтите по света и по специално за децата, загинали в раздираната от война Сирия, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com