Ивайло Мирчев: Крайно време е да приемем наредба за регулация на свободното къмпингуване

2733
Ивайло Мирчев: Крайно време е да приемем наредба за регулация на свободното къмпингуване
Снимка: Демократична България

Проблемът с дивото и свободното къмпингуване е много сериозен и е крайно време да направим пътна карта на проблема и да приемем наредба за регулация. Това заяви народният представител от “Продължаваме промяната - Демократична България” Ивайло Мирчев по време на кръгла маса на тема „Регулация на дивото и свободното къмпингуване“.

Мирчев, който е организатор на дискусията, пое ангажимент за създаване на работни групи по проблема и заедно със заинтересованите страни да постави краен срок на всички процеси. “Тази дискусия е достатъчно ясен ангажимент на достатъчно на брой политически сили, че е време да преминем към реални стъпки, а не това да бъде поредният разговор, в който не се е стигало до никакво решение”, каза той.

Недоволство в Синеморец от наредбата за свободно къмпингуване

Жители и туристи излизат на шествие по морските улици в Синеморец. Хората не са съгласни с проекта на Наредба, в която те виждат забран...

Депутатът от ПП-ДБ Илина Мутафчиева подреки тезата на Ивайло Мирчев и призова към търсене на работещ механизъм за регулация на дивото и свободното къмпингуване. “Има много и различни начини къмпингуването да бъде регулирано по един природосъобразен начин и така да позиционираме България като едно прекрасно място за такъв вид туризъм”, допълни тя.

Към настоящия момент въпреки забраната в Закона за устройството на черноморското крайбрежие (ЗУЧК), стратегия за регулация на дивото къмпингуване липсва. От 2016 г. насам приемането на такава наредба бива многократно отлагана.

Кои са най-посещаваните къмпинги това лято и защо българите все повече избират каравани? (СНИМКИ)

На дискусията присъстваха още представители на Министерство на околната среда и водите (МОСВ),Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Министерството на туризма (МТ), кметове и представители на неправителствени организации. Те се обединиха около идеята за създаване на наредба за регулиране на свободното къмпингуване.

Конституционният съд не спря подхода общините да казват за къмпингуването по Черноморието

Конституционният съд не се съгласи, че по отношение на къмпингуването в България има нормативна недостатъчност и отсъди против жалбата ...

Директорът на дирекция „Устройство на територията и административно-териториално устройство" към МРРБ Пенчо Димитров очерта трите цели на наредбата - определяне на условията и реда за местата за временно разполагане на палатки, кемпери и каравани, правилата на устройването и ползването им и нормативите за престоя в тях. 

Кметът на Шабла Мариян Жечев и кметът на Царево Георги Лалчев посочиха замърсяването като един от основните проблеми при къмпингуването, което няма регулация. По думите им средствата, които се събират от местните хора за такса смет, отиват за нерегламентирани сметища и всички терени около плажовете.

Лалчев засегна и темата за застрояването по Черноморието. “Много бих искал да затворя една обсесия, която се налага сред обществото за това, че жителите по морето имат изключително огромното желание да застроят и блокират цялото море. Това не е така. В нашите планове и програми винаги сме предвиждали възможности за това да има големи територии за осъществяване на такъв вид туризъм”, каза той.

Люба Батембергска от Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) заяви, че къмпингуване се прави на територията на цялата страна и има сходни проблеми, като най-интензивни са по Черноморието. И изрази надежда, че приемането на необходимата регулация ще разреши проблемите при дивото и свободното къмпингуване. “Къмпинг туризмът е един от туристическите продукти, които са много добре разработени в България с минимално целево инвестиране от държавата”, каза още тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Времето утре - 1 май 2024 г.

Колко ще струва на българина трапезата за Великден?

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Митрополит Григорий ще оглави литургията за Възкресение

Месечна прогноза за времето за май 2024 г. (КАРТА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество