Ивайло Пенчев, Walltopia: Унищожаваме корупцията, затова ни удрят (ВИДЕО)

13395
Ивайло Пенчев, Walltopia: Унищожаваме корупцията, затова ни удрят (ВИДЕО)
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

"Унищожаваме корупцията, затова ни удрят". Това заяви на пресконференция Ивайло Пенчев, един от създателите на приложението Auxionize и основател на Walltopia, предаде репортер на Actualno.com.

"В момента Комисията за финансов надзор (КФН) изпълнява поръчка, която цели да ни създава проблеми. Това далеч не е първата проверка, която се случва в групата фирми около мен. Миналата година имаме над 50 проверки. Нищо не сме казали. Тази проверка (на КФН - бел. ред.) обаче не е нормална", категоричен е Пенчев. По думите му КФН действа по поръчка на Асоциацията на застрахователните брокери срещу създадената от него платформа в интернет.

Българин е сред шестимата най-динамично развиващите предприемачи в света

Ивайло Пенчев, изпълнителен директор на българската компания Уолтопия и създател на приложението Auxionize, е един от шестимата предпр...

Защо КФН проверява онлайн платформа?

Припомняме, че преди месец КФН започна проверка на дейността на Auxionize с твърдението, че Auxionize осъществява нелицензирано застрахователно посредничество. Днес (13.06.2017 г.) Ивайло Пенчев обяви, че голяма част от клиентите на платформата също са обект на тази проверка, като по този начин им се създава усещане, че може би правят нещо нередно. Считам, че това е поръчкова акция с цел възпрeпятстване на дейността ни, коментира още Пенчев.

Той обясни, че Auxionize представлява "клиентски ориентиран свободен пазар". На него клиентите стартират своите покупки, а продавачите подават оферти, но без да могат да видят имената на конкурентите си - само цената и специалния рейтинг на продавачите, натрупан от представянето в предишни сделки. Тоест говорим за търгове с обратно наддаване, които са стартирани обаче от купувачите. Пенчев обясни, че всичко се случва изключително прозрачно, всички виждат "това, което трябва да виждат и най-важното нещо - цените падат". По думите му по този начин корупцията практически изчезва. Според него брокерите са се уплашили от Auxionize и приложението е секнало далаверата им.

"Auxionize защитава интересите на клиентите към 100 милиона пъти по-добре от КФН, защото Auxionize създава прозрачна и свободна конкуренция. Никой не може да защити по-добре интереса на един клиент от свободната прозрачна конкуренция", категоричен бе Ивайло Пенчев на пресконференцията в "София Тех парк".

"КФН иска да втълп​и​, че Auxionize е застрахователен посредник, но това не е вярно. Ние сме табло за обяви", ​уточни Ивайло Пенчев​, докато демонстрира​ как протичат​ на практика​ сделките​ в сайта.​

Шефът на "Уолтопия": Не се прави трудно бизнес в България

Не се прави трудно бизнес в България, по-лесно е отколкото в по-голямата част от света. Това каза шефът на „Уолтопия” Ивайл...

По отношение на самата платформа купувачите имат възможност да дават рейтинг на търговците и по този начин в приложението има информация за коректните търговци на база рейтинга за тях. На въпрос на Actualno.com дали има опасност да се получи изкуствен рейтинг на някои от регистрираните компании чрез фиктивни профили, които да вдигат имиджа на съответния търговец, Ивайло Пенчев изрично уточни, че може да се дава рейтинг на търговеца от страна на купувача само ако той е влязъл в сделка с него - тоест да има реални взаимоотношения. ​По думите му в Auxionize участват около 6000 компании.

Подарък за народа по Коледа?

"За Коледа правим подарък на българския народ​​​. Auxionize​ поддържа пълна функционалност за обществени поръчки до Коледа. Даваме го безплатно на държавата, една стотинка не искаме от държавата", заяви Пенчев, като отбеляза, че ще предостави приложението на държавната администрация, за да го използва тя при възлагането на обществените поръчки в страната. "На Коледа стартираме погром срещу корупцията". Ивайло Пенчев прогнозира, че ако държава започне да използва платформата, цените при обществените поръчки ще паднат поне с 30%.

На друг въпрос на Actualno.com - дали държавата ще се позаинтересува от платформата и ще я ползва при възлагането на обществените поръчки, Ивайло Пенчев отговори, че има две хипотези: Първата хипотеза е, че всички са корумпирани и ако всички са корумпирани, няма да се заинтересува, защото това (платформата - бел. ред.) направо унищожава корупцията. Има обаче и друга хипотеза според Пенчев. Тя е, че не всички са корупмирани. "Тогава има някакви хора, които не са и които биха се заинтересували, защото по-силен инструмент от този да се справят с проблема нямат", каза още той.

Припомняме, че още през 2014 г. Владимир Каролев, тогава бъдещ съветник на икономическия министър Божидар Лукарски, обеща да предложи системата Auxionize да се въведе за всички обществени поръчки.

КФН проверява Българската фондова борса заради съмнения за "SOFIX"

Комисията за финансов надзор ще направи проверка на Българската фондова борса заради съмнения за грешка при изчисляването на най-важн...

Към момента в Auxionize​ са се случили сделки за 166 млн. лева, а в платформата има близо 10 000 потребители.​ От 1 юли 2017 г. платформата ще бъде отворена за физическите лица, които също ще могат да участват в процеса на покупко-продажба в платформата. В края на пресконференцията Ивайло Пенчев заяви: "Унищожаваме корупцията, затова ни удрят".

По-късно от Комисията за финансов надзор изпратиха позиция относно твърденията на Ивайло Пенчев. От там се оплакаха, че бизнесменът оказва срещу КФН "недопустим натиск"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com