Иванов към Манолова: КЕВР спазва законите за ВиК услугите, институциите са виновни за пропуските

1373
Иванов към Манолова: КЕВР спазва законите за ВиК услугите, институциите са виновни за пропуските
Снимка: БГНЕС

КЕВР утвърждава цени на ВиК услуги за 2018 г. и това е в съответствие с действащите нормативни изисквания. Следва да отправите своите предложения към институциите, които са предложили и одобрили цитираната нормативна поправка.

Това се подчертава в изпратено днес писмо на председателя на КЕВР доц. д-р Иван Иванов до омбудсмана Мая Манолова.

Вчера Манолова изпрати остро становище до председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране във връзка с предстоящото увеличение на ВиК услугите от 1 януари 2018 г. в 14 области в страната.

В писмото тя подчертава, че „правилното определяне на цените на ВиК услугите е въпрос от обществена значимост за развитие на ВиК сектора“. Манолова посочва, че на практика КЕВР и ВиК дружествата обсъждат цени, които се плащат от трета страна, без последната да има възможност да вземе отношение по тях. „Това, освен че е незаконосъобразно, е и неморално“, категоричен е общественият защитник. В становището си до председателя на КЕВР тя акцентира и върху факта, че вместо инфлацията от м. януари до м. октомври т.г., която е 0,7 %, регулаторът е взел предвид справка от м. декември 2016 г. до края на м. октомври т.г. – 1,9 %.

Днес Иванов отговаря също с писмо, адресирано и до регионалния министър Николай Нанков. В него председателят на КЕВР посочва:

„Във връзка с проведеното на 07.12.2017 г. открито заседание в сградата на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР, Комисията) като част от административното производство по изменение на одобрените цени на ВиК услуги за 2018 г. по реда на чл. 6, т. 2 и чл. 29 от Наредбата за регулиране на цените на водоснабдителните и канализационните услуги (НРЦВКУ) и т. 51 – 52 от Указанията за образуване на цените на водоснабдителните и канализационните услуги чрез метода „горна граница на цени“ за регулаторния период 2017-2021 г. (Указания НРЦВКУ), и направените от Вас устни изказвания, бихме искали да Ви информираме за следното:

Напълно споделяме изказаните от Вас притеснения относно жалбите на потребители в различни населени места срещу повишението на цените на ВиК услугите, които до момента са получавали услугата доставяне на вода на по-ниска цена поради факта, че водоснабдяването в тези населени места се извършва по гравитачен способ. Същевременно представената от Вас информация, че „законът дава и възможност за изключения, т.е. въпросният ВиК оператор да съобрази цената на водата на територията на областта с вида водоснабдяване“ не отговаря на истината.

Съществувалата до 2015 г. редакция на чл. 14, ал. 1 от ЗРВКУ даваше възможност ВиК операторите да представят за утвърждаване от комисията цени на ВиК услуги в зависимост от потребяваното количество вода и технологията на добиване и доставяне на водата. След измененията в ДВ, бр. 58 от 2015 г., тази възможност е премахната, и във въведената нова ал. 2 на чл. 14 от ЗРВКУ е посочено следното: В и К операторите прилагат принципа на единна цена на В и К услуга на обособената територия. Принципът се спазва задължително за цените на В и К услугите "доставяне на вода на потребителите и/или на други В и К оператори" и "отвеждане на отпадъчните води". За съжаление законодателят не предвиди възможност за плавно или поетапно въвеждане на принципа на единна цена на ВиК услугите в границите на обособената територия. КЕВР спазва и прилага нормативните изисквания, и в тази връзка считаме, че следва да отправите своите предложения към институциите, които са предложили и одобрили цитираната нормативна поправка.

КЕВР прилага разпоредбите на НРЦВКУ (приета с Постановление на Министерски съвет №8 от 2016 г., обн. ДВ бр. 6 от 2016 г.), като съгласно чл. 29, ал. 1 при прилагане на методите на ценово регулиране "горна граница на цени" и "горна граница на приходи" одобрените цени за всяка година от бизнесплана се изменят служебно от Комисията в съответствие с чл. 6, т. 2 и 3 във връзка с чл. 4; а съгласно ал. 2 измененията по ал. 1 се извършват ежегодно с решение на Комисията, което се взема в закрито заседание преди началото на ценовия период, за който се отнасят.

Приетите от Министерски съвет през 2016 г. нови наредби за регулиране на качеството и цените на ВиК услугите са съобразени с настъпилите изменения в сектор ВиК, и целят да въведат предвидима и устойчива регулаторна среда, чрез която да се подпомогне постигането на целите в Стратегия за развитие на отрасъл ВиК, одобрена с решение на Министерски съвет № 269 от 07.05.2014 г.

В тази връзка новата регулаторна рамка, при която с едно решение КЕВР одобрява 5-годишен бизнес план за развитие на дейността на ВиК оператора, утвърждава цени на ВиК услуги за първата година и одобрява цени на ВиК услуги за следващите години от периода, които в последствие се изменят по ясни правила е съществена за реализиране на стратегическата цел за постигане на устойчивост на ВиК сектора.

КЕВР утвърждава цени на ВиК услуги за 2018 г., които вече са одобрени от Комисията, и това е в съответствие с действащите нормативни изисквания, с целите които Република България си е поставила, и с поетите ангажименти от държавата към Европейската Комисия за развитие на ВиК сектора.

Поставените въпроси относно възможностите за съдебно обжалване на актовете на регулатора са извън предмета на настоящото административно производство от една страна, а от друга страна именно съдът е органът, който определя дали ще бъде уважена дадена жалба, и дали ще бъде образувано съдебно производство.

Извън темата на текущото административно производство са и поставените въпроси за одобряване на общи условия за предоставяне на ВиК услуги. Все пак бихме искали да Ви напомним, че към момента ВиК секторът е единственият комунален сектор, в който са одобрени и се прилагат единни Общи условия на всички дружества в цялата държава. Това беше постигнато по инициатива на Комисията през 2014 г., като представители на Омбудсмана на Република България подпомогнаха тогава този процес, за което отново изразяваме нашата благодарност.

По отношение на поставените въпроси за нуждата от провеждане на обществено обсъждане следва да се посочи, че в хода на административното производство по одобряването на бизнес план, утвърждаване и одобряване на цени на ВиК услуги за всяко едно от дружеството са провеждани открито заседание и обществено обсъждане.

Омбудсманът на Република България е канен с официално писмо от страна на КЕВР за всяко едно обществено обсъждане. Представител на Омбудсманът се е отзовал и е взел участие само в проведеното на 03.02.2017 г. обществено обсъждане за „Софийска вода“ АД, но не се отзовал на нито едно от останалите 15 обществени обсъждания, нито е представил свое становище в законоустановения 14-дневен срок след тяхното провеждане.

Настоящето производство по реда на чл. 29 от НРЦВКУ е за изменение на вече одобрените със съответните решения на Комисията цени на ВиК услуги в рамките на производствата по одобряване на бизнес плановете на ВиК операторите, и се извършва при стриктно спазване на т. 51-52 от Указания НРЦВКУ, както и на всички приложими нормативни изисквания.

По отношение на поставеният въпрос за това каква е използванатата от КЕВР инфлация в процедурата за изменение на одобрените цени на ВиК услуги бихме искали да Ви посочим, че в указанията на КЕВР много ясно и точно е посочено какви данни за инфлация ще ползва Комисията в процеса на изменение на одобрените цени на ВиК услуги. Бихме искали да Ви напомним също така, че указанията за новия регулаторен период 2017-2021 г. бяха приети от Комисията след проведена процедура по обществено обсъждане. Същите са публикувани на интернет страницата на КЕВР, и са публично достъпни за всички заинтересовани лица.

По отношение на поставеният въпрос за ползваните данни за доход на лице от домакинството в доклада, предмет на разглеждане на откритото заседание изрично е посочено, че информация за разполагаем средно-месечен паричен доход на лице от домакинството по области за 2016 г. от изследване „Статистика на доходите и условията на живот EU-SILC“ е предоставена от НСИ с писмо с вх. № В-04-00-56 от 08.11.2017 г.

В заключение бихме искали да отбележим, че съгласно чл. 10б, ал. 1 от Закона за водите, Министърът на регионалното развитие и благоустройството осъществява държавната политика в отрасъла водоснабдяване и канализация на национално ниво. В тази връзка предложения за законодателни промени следва да бъдат отправени към компетентната за това институция, за да се постигнат исканите от Омбудсмана на Република България цели.

При осъществяване на своите правомощия Комисията е независима от изпълнителната власт и дейността й се осъществява въз основа на независимост, безпристрастност, професионализъм, почтеност, последователност, публичност и прозрачност. С оглед постигането на устойчиво развитие и повишаване на качеството на ВиК услугите, което да гарантира и правата на потребителите е необходимо провеждането на конструктивен диалог между институциите с оглед идентифицирането на обективните проблеми в сектора, изясняването на отговорностите на съответните институции, намирането на подходящите решения и тяхното реализиране.

Отворени сме за конструктивен диалог с всички институции чиято цел е опазването на правата на потребителите. Гарантираме Ви, че сме готови да обсъдим всички Ваши конструктивни предложения които попадат в нормативната компетентност на КЕВР“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Съдът отрече съдийка от кръга на Нотариуса да е решила дело на жена му

Времето утре - 30 март 2024 г.

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com