Изправят пред съда иманяри, разкопавали край "Рациария"

1830
Изправят пред съда иманяри, разкопавали край "Рациария"
Снимка: Интернет

Окръжна прокуратура – Видин внесе в съда обвинителен акт срещу трима младежи, извършвали незаконни изкопни работи в охранителната зона на античния град „Рациария“ до с. Арчар, обл. Видин, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура София.

На 11 декември, миналата година, по време на специализирана полицейска операция служителите на реда видели няколко лица, извършващи нерегламентирани изкопни дейности в местността „Тополките“, попадаща в охранителната зона на Античния град. След като забелязали униформените иманярите, побягнали в посока река Дунав, оставяйки лопатите, кирките и якетата си с мобилните телефони, както и лекия автомобил, управляван от единия от тях. Полицаите разпознали сред бягащите обвиняемия Борислав А., живеещ в къщата срещу сградата на полицейски участък в с. Арчар, а по намерените вещи лесно идентифицирали и неговите съучастници.

Пристигналата дежурна следствено-оперативна група извършила оглед на местопроизшествието, при което били установени две прясно изкопани дупки и фрагменти от антична керамика. В профилите на изкопа били открити множество керамични фрагменти, показващи, че има разрушени културни пластове.

Тримата обвиняеми са от с. Арчар, където е известно, че Античния град „Рациария“ е недвижима културна ценност. Обвиняемият Борислав А. (на 26 години) вече бил осъждан през 2009 г. за подобно престъпление, извършено в същата охранителна зона, като тогава му било наложено наказание лишаване от свобода за срок от три месеца условно.

Половин милион българи станали иманяри

Българите масово стават иманяри. Броят на хората, които копаят и изнасят културното ни наследство, расте постоянно, като според прогноз...

В хода на досъдебното производство той не се признал за виновен и отказал да дава обяснения. Другият обвиняем - Димитър Д. (на 19 години) също отрича вината си, като обяснил, че е търсил олово. Само непълнолетният обвиняем - на 16 години, съдействал на разследващите и изразил съжаление за стореното.

Предстои насрочване на първото заседание по делото от Окръжен съд – Видин.

Извършването на изкопни работи в охранителната зона на недвижима културна ценност е незаконна дейност, според чл. 147 на Закона за културното наследство, съгласно която разпоредба археологическите обекти се издирват и изучават като културни ценности единствено чрез теренни проучвания, т.е. касае се за частна дейност извън научните цели, за която липсва каквато и да е възможност да бъде разрешена.

Античният град „Рациария“ е археологическа недвижима културна ценност с национално значение от 1965 г. Дебелият културен пласт на античния град достига на места 10 метра. Около него се наблюдават множество незаконни изкопи от иманяри, извършени през различни периоди от време. Въпреки това, специалистите са на мнение, че все още е възможно провеждането на археологически разкопки, тъй като е нарушена стратиграфията само в горните слоеве на археологическия паметник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com