Изтъняване на тръба е причината за страшния взрив в Севлиево

21338
Изтъняване на тръба е причината за страшния взрив в Севлиево
Снимка: Нова телевизия

Причината за страшната трагедия в Севлиево, при която беше взривена цяла къща и загина 10-годишно момче, а 15-годишната му сестричка беше тежко ранена, е авария в газопреносната система. Това показват проведените в продължение на два дни ескпертизи на мястото на инцидента.

Според показания на свидетели взривът е бил толкова мощен, че е засегнал и други къщи. Експерти казват, че поражения има по общо 12 имота, предаде Нова телевизия. А почернените родители се заканват да съдят всички институции, отговорни за трагедията - не е ясно обаче кой в случая е конкретният виновник.

Изясняват причините за взрива в Севлиево, отнел живота на 11-годишно момиче

Взрив отне живота на 11-годишно момче в Севлиево вчера. 15-годишната му сестра е с опасност за живота в "Пирогов" и се бори за живота...

Бабата и дядото на починалото момче разказаха, че са усещали миризма на газ, но не са сигнализирали, защото са подозирали, че тя идва от малка газова бутилка в коридора на къщата. Майката пък каза, че по време на взрива е пътувала от Гърция и за децата се грижели бабата и дядото. По закон едно дете може да бъде оставяно само вкъщи едва когато навърши 12 години.

Бабата обясни, че при извършването на ремонтни работи по-рано тази година са получили уверението на кмета, че няма опасност от изтичане на газ или пожар.

Ремонтът на улицата е приключил на 20 февруари. Изпълнителният директор на газоразпределителното дружество в Севлиево Момчил Момчилов обясни пред bTV, че последно замерване на тръбите от 4 март и заключението било, че загуби няма. Оказва се обаче, че тръбата е изтъняла от едната страна и се е появил теч при ремонт на ВиК системата преди около три години.

Според експерта по газ Пламен Пенчев, главен асистент в Техническия университет в Габрово, случаят е „някакъв прецедент”, описан научно „само в дебелите книги”.

Настаниха пострадалото момиче от Севлиево в "Пирогов"

15-годишното момиче, което бе ранено при взрив на къща в Севлиево, е настанено в "Пирогов" в тежко състояние, съобщиха от пресцентъра н...

„Причината е абсолютна немарливост. Метанът да бъде всмукан в тръби и ВиК канализация, което е възможно, ако някакви камъни са натиснали тръбата. Самият факт че е станало, не вярвам да е умишлено”, обясни той. По думите му, в едно помещение метанът трябва да е между 5% и 15%, за да може да се самозапали, както е станало в случая. Според него обаче насищането е било продължителен процес.

Въпреки че причината за трагичния инцидент е вече ясна, неясен остава виновникът. Не е ясно също коя е фирмата, копала преди години е причинила аварията.

Газификацията в Севлиево е много разпространена - около 80% от града използва този метод за осигуряване на енергия. Това предизвиква сериозни тревоги сред хората, живеещи в града. „Беше много страшно, притесняваме се. Още повече ни тревожи да не се случи на други места”, обясни съсед от същата улица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com