Иззеха цял арсенал от блок в Красна поляна

3702
Иззеха цял арсенал от блок в Красна поляна

Снощи в столичния ж.к. Красна поляна бе проведена полицейска операция. При нея органите на реда задържаха 40-годишен мъж с инициали В.В., който складирал  голямо количество взривни вещества, оръжие и боеприпаси в апартамента си. Мъжът не е криминално проявен и неговият случай няма нищо общо с взривовете край Петолъчката, зави главният секретар на МВР комисар Калин Георгиев.

Разследването тръгнало след пожар в стопанска постройка в ловешкото село Дерманци, възникнал към 15:10 ч. вчера, уточняват от МВР. Имотът е собственост на 76-годишния Д. В. Установено било, че на мястото, където е възникнал огънят, са били съхранявани лесно запалими и избухливи химически вещества. В хода на разследването станало ясно, че взривилите се вещества са оставени на съхранение от сина на собственика на имота- 40-годишния В.В.

След задържането му се установило, че в обитаваното от него жилище в ж.к. Красна поляна и в мазето към апартамента той държи неустановено количество силно реактивни химически и взривни вещества, оръжие и боеприпаси.

Създадена е била организация за обезопасяване на района. Обитателите на  24 и 25 блок в ж.к. Красна поляна били евакуирани. В двата блока живеят около 80 човека, сред които и много деца.

Служителите на ГДБОП съвместно с колегите им от СДОТО предприели претърсване и изземване от апартамента.

Поетапно са изнесени най-опасните вещества: 1,5 кг оловен азид - силно реактивно вещество, което служи за направата на капсул-детонатори; около 15 различни по големина контейнери с прекурсори за направата на взривни вещества, като калиев хлорат, калиев перхлорат, алуминий и др.; 20 кг. черен барут; над 100 метра огнепроводен шнур, част от него - с детонатори; 100 възпламенителя; детониращ шнур; 500 боеприпаси различен калибър; 2 кг от тротил-хексоген; учебна противотанкова мина; взриватели за снаряди; 3 контейнера силно концентрирана сярна киселина; автомат "Калашников"; 10 пистолета.

Снощи в 23:30 ч., след изнасянето само на най-опасните химически и взривни вещества претърсването и изземването бе преустановено. Апартаментът и мазето са запечатани, а мястото е под охрана. Претърсването на помещенията ще продължи, за да бъдат иззети и оставащите значителни количества оръжия, боеприпаси и компоненти за изработване на самоделни взривни устройства.

По думите на жители на единия блок, във вход А на втория етаж живеят двама мъже под наем. Единият работи в киноцентъра "Бояна" като пиротехник. Той изнасял голямо количество филмова пиротехника, която съхранявал в мазето.

Редактор: Боряна Кръстева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com