Жертва на трафик: 8 години живеех в затвор от страх и принуда

5822
Жертва на трафик: 8 години живеех в затвор от страх и принуда
Снимка: Пресцентър на ГЕРБ

„През всичките 8 години живеех в един затвор от страх и принуда и не ми се позволяваше да имам никакви чувства. Не бях човек, а машина, която се използваше както от сводника, така и от клиентите. Преживях най-големия кошмар, който човек може да си представи“.

Това емоционално признание направи Олга, която е била жертва на трафик на хора по време на конференцията „С теб съм. Важният си ти! Трафикът на хора е сериозен проблем“. Форумът се проведе в Софийската младежка лаборатория за иновации и бе организиран от председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов.

Инспектор Ян Смит, който е водил разследването по случая на Олга, сподели през какви етапи е минал процесът и обясни, че събирането на доказателства за съпричастност на дадено лице в трафик на хора е много трудно. Той отбеляза, че работата му с българските власти е много успешна и има редица български и холандски граждани, задържани и осъдени за това престъпление благодарение на съвместните им действия.

България и Румъния с най-много жертви на трафик на хора

Световната статистика отчита, че Румъния и България са сред основните страни на произход на трафик на хора в Европа. А причините са бед...

„Трафикът на хора отнема мечти. Затова се пазете и бъдете информирани“, призова Цветанов. Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред подчерта, че вчера Народното събрание прие Закона за киберсигурност, което е още една стъпка за противодействие на трафика.

„България все още е източник на трафик на момичета с цел сексуална експлоатация. Ето защо трябва да провеждаме още повече информационни кампании с превантивна цел, но и да даваме пълната си подкрепа на всички жертви на това престъпление. Ако с тези форуми успеем да спасим дори 1 човешка съдба, то всичко би си струвало“, сподели пред присъстващите Цветанов.

Той ги призова да станат посланици на тази кауза, защото борбата срещу това съвременно робство е много тежка. Той изтъкна и важната роля на неправителствения сектор в тази борба, като отбеляза, че в България няма статистика, от която да се добие реална представа за размерите на това явление.

Сексуалната експлоатация е най-често срещаната форма на трафика на хора

„Жертвите на трафика на хора могат да бъдат от всякакъв пол и възраст. Сексуалната експлоатация е най-често срещаната форма на тр...

"Всяко дете има много мечти и всички те постижими, но за целта е нужна информираност както за потенциалните възможности, така и за опасностите. Много е важно децата да бъдат добре информирани какво представлява трафикът на хора и да споделят всичко с родителите си", допълни още той.

Във видеообръщение към участниците в конференцията българският еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел подчерта, че трафикът е бич за съвременното общество. „Цифровите технологии позволяват на трафикантите да имат достъп до широк кръг от потенциални жертви. Технологиите обаче могат да бъдат силно оръжие и в нашите ръце, като с тях разпространяваме важните послания и съвети в борбата с това зло“, посочи Мария Габриел.

„Това може да се случи на всеки един човек. Съвременното робство съществува. Застрашени са не само хората, които вършат криминални дейности, но може да се случи на всеки, дори на високообразовани хора. Нека да бъдем внимателни, когато гледаме онлайн обяви за работа в чужбина с много добро заплащане, защото това може да изпепели мечтите ни“, посъветва евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел.

Тя коментира, че е нужно време и търпение, за да може всички превантивни мерки да проработят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com