Кадиев предлага затягане на контрола върху вероизповеданията

6082
Кадиев предлага затягане на контрола върху вероизповеданията
Снимка: Getty Images / Guliver

Само регистрирани вероизповедания и техните поделения с юридически статут да имат право да проповядват учения на вероизповедание. Освен това богослуженията, обредите и ритуалите да могат да се извършват без никакви условия от български граждани или граждани на страни-членки на ЕС. Ако граждани на страни извън ЕС искат да извършват богослужения, обреди и ритуали на българска територия, то те трябва първо да уведомят Дирекция „Вероизповедания” и дори тогава да извършват такава дейност за не повече от три месеца в една календарна година. Това е основата на ново законодателно предложение на бившия червен депутат и сегашен независим народен представител Георги Кадиев.

В законопроекта се предвижда и вероизповеданията да не могат да проповядват нарушаване на българската териториална стойност, промяна на социално-икономическия ред или обществените норми и отношения. Това важи и за детски градини и училища на чужди държави, които се намират на българска територия, като в тези учебни заведения задължително се изучава български език.

Мюфтийството се отказа да иска промени в Закона за вероизповеданията

Главно мюфтийство се отказва да внася предложения за промени в Закона за вероизповеданията. Това съобщи председателят на джамийското на...

Служители на вероизповеданията не могат да са хора, които имат религиозно образование от неодобрени от Дирекция „Вероизповедания” институции. Кадиев иска и задължително всяко вероизповедание да трябва да поддържа регистър със служителите си, в който да се съдържат личните им данни и документите им за завършено образование.

Важен момент в предложението на Кадиев е и финансирането на религиозните общности, включително поддръжка на храмове и духовни училища. Финансирането става с набиране на средства от религиозните общности в границите на България, държавни субсидии и приходи от стопанисване на имоти, включително печалби и дивиденти от търговски дружества. Произходът на всеки актив на стойност над 5000 лева, който се предоставя на вероизповедание, трябва да бъде деклариран, предлага Кадиев. Ако до 14 дни това не бъде сторено, налага се глоба от 3000 до 5000 лева на съответното вероизповедание, а при повторно нарушение – от 5000 до 20 000 лева. Още по-строг е режимът на даренията – всяко дарение над действащата минимална работна заплата води до декларация за произхода на средствата на лицето, което дарява. Тази декларация се изисква задължително от съответното вероизповедание. След това, ако не бъде представен отчет пред властите, глобата за вероизповеданието е от 5000 до 20 000 лева.

Кадиев иска и сериозно увеличение на глобите, свързани с вероизповеданията. От 1000 до 10 000 лева да е глобата за измамници, осъществяващи непозволено дейност от името на дадено вероизповедание, а при повторно нарушение – от 10 000 до 25 000 лева. Сега глобата е десеторно по-малка. А който пречи на свободното формиране на верско убеждение, да бъде глобяван с от 1000 до 10 000 лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com