Камара на строителите: Най-добрият вариант за "Струма" през Кресненското дефиле е с две отделни платна

4192
Камара на строителите: Най-добрият вариант за "Струма" през Кресненското дефиле е с две отделни платна
Снимка: БГНЕС

Най-добрият вариант за преминаването на магистрала „Струма“ през Кресненското дефиле е Източният – с две отделни пътни платна. Това каза пред БНТ Мирослав Мазнев от Камара на строителите във връзка с вариантите за трасето на магистрала "Струма" през Кресненското дефиле.

„Този проблем, който е създаден от много години, според нас, вече тръгна към своето разрешаване“, заяви Мазнев, като уточни, че първите проекти за преминаването на „Струма“ през Кресненското дефиле са разработени през 1973 година.

Утре започва изграждането на участъка между Благоевград и Крупник от АМ "Струма"

На 31 август, стартира изграждането на участъка между Благоевград и Крупник от автомагистрала „Струма“. Това съобщиха от пр...

„От там нататък започва буквално една „епопея“ на различните варианти. През 2008 година се обсъждат 8 варианта, спира се на вариант дълъг тунел, без сериозни научни аргументи. За съжаление в момента този вариант, при неговата конкретна разработка, се оказа крайно неподходящ, което наложи да се разработват отново варианти. В продължение на почти 2 години Пътната агенция, за нейна чест излезе с едно достойно, добре аргументирано, добре обследвано и добре проучено решение. В последния вариант на ОВОС, за който предстои общественото обсъждане в Кресна и Симитли, са представени 5 варианта. Всички те са много добре проучени, така, както никога до сега. Повечето от тях са с подробно разработени идейни проекти. Ние сме доволни, че Камарата успя да съдейства на държавата в нейната експертиза, тъй като привлякохме много на брой специалисти, които да кажат своето мнение и представихме становищата пред Пътната агенция“, обясни Мирослав Мазнев.

На въпрос кой от петте варианта би бил най-подходящ, той отговори, че най-важно е решението да бъде технически възможно за изпълнение, отговорно към околната средата и финансово обвързано, предаде Фокус.

„Тези 3 критерия би трябвало да формират в основаната си част крайния резултат“, заяви Мазнев. „Перфектният вариант не можем да коментираме, можем да говорим за най-добрия, компромисен вариант, съобразяващ тези 3 елемента. Безспорно във всички тези елементи се явява Източният вариант, така наречения Г-10.15, който разделя магистралата в две платна с две еднопосочни ленти, използвайки съществуващия път през дефилето в посока "Кулата" и в обратната посока – към София - изграждане изцяло на нов двулентов път, източно от дефилето“, отбеляза Мирослав Мазнев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След поредния протест: Започва ремонт на водопровода на село Брестовица

Прогноза за времето - 18 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 17 април 2024 г.

Искат почти двойно поскъпване на таксата за личните карти

Адвокатът на Живко Коцев: Ще докажем, че е невинен (ВИДЕО)

Д-р Николай Василев: Нужна е промяна в структурата на обществото (ВИДЕО)

50% по-изгоден пазар за Великден до 21 април

4 салона за красота в София за перфектна визия

Времето утре - 18 април 2024 г.

BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com