X
 
 

Камарата на архитектите иска по-малко бюрокрация при разрешителните за строеж

953 0
Камарата на архитектите иска по-малко бюрокрация при разрешителните за строеж
Снимка: iStock/Guliver
Камарата на архитектите в България (КАБ) предлага да се изработи нов Закон за устройство на територията /ЗУТ/, който да намали бюрокрацията за разрешителните за строеж

Предложенията касаят намаляване на административния товар и за възложителите /инвеститорите/, и за общините, съобщиха инициаторите.

10 фирми искат да строят участък от 9.3 км на "Хемус"

10 ценови оферти за проектирането и строителството на малко под десет километра от автомагистрала "Хемус" са отворени днес в Агенция "П...

България е на 118-о място от 189 държави по сложност на процедурите за разрешение за строеж според анализите на Световната банка. В момента процедурата е една и съща, както за къща, така и за летище или атомна централа. За издаване на разрешително за строеж в България се изискват 178 документа /буквално една ръчна количка от папки/, в Германия – 19 документа. Колкото повече документи се изискват, толкова по-голяма е вероятността за корупция на някое ниво.

На брифинг ще бъде обяснено защо е необходима и колко ще струва създаването на електронна система за разрешителни за строеж. В него ще участват арх. Борислав Игнатов – председател на УС на КАБ; арх. Петкана Бакалова - зам.-председател на УС на КАБ; арх. Мартин Христов – зам.-председател на УС на КАБ; членовете на УС на КАБ: арх. Банко Банов, арх. Юлия Железова, арх. Емил Жечев, арх. Бойко Столинчев и арх. Петър Киряков; арх. Мирослав Бойчев – зам.-председател на Комисията по дисциплинарно производство на КАБ.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители