Категорично осъждаме порнографския компромат на "Пик", заявиха от АЕЖ-България

17440
Категорично осъждаме порнографския компромат на "Пик", заявиха от АЕЖ-България
Снимка: Getty Images/Guliver

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ - България) категорично осъжда порнографския компромат, публикуван от сайта "Пик", и обявява инициатива, целяща да ограничи финансирането на подобен тип “журналистика”. Това пишат в позиция от Асоциацията, изпратена до медиите, във връзка с публикувани материали, насочени към личността на кандидата за кмет на София от "Демократична България" арх. Борислав Игнатов и неговата годеница. Припомняме, че публикуваните от "Агенцията" снимки на половинката на Игнатов засягат не просто самата нея, а уронват по принцип смисъла на човешкото достойнство.

Редица български медии и журналисти подписаха вече позицията срещу абсолютно недопустимата акция от страна на "Пик". Запознайте се текста на документа тук.

"Въпреки че политическите лица се ползват с по-ниска степен на защита на личния живот, има граници, които не бива да бъдат преминавани, а въпросният материал е далеч отвъд тях. Той обаче засяга не само политическа фигура, а лице, за което се твърди, че е свързано с него и което не е политическа или обществена личност, тоест ползва се с пълна защита на неприкосновеността на личния живот.

Освен че цели да унижи и опозори конкретни хора, деянието е опасно за цялото общество тъй като въпросният материал, чиято автентичност е непроверена и съмнителна, е публикуван като компромат по повод предстоящите местни избори и има за цел да повлияе на предизборните нагласи", казват от АЕЖ.

От АЕЖ отново изразиха съмнения към Закона за личните данни, поискаха гаранции

Асоциацията на европейските журналисти-България ще следи влиянието на Закона за личните данни върху правото на изразяване, съобщават от...

"В случая не е налице никакъв обществен интерес, който да може по какъвто и да е било начин да оправдае публикуването на изображенията.

Това далеч не е първият случай на грубо погазване на етичните и професионалните стандарти от страна на въпросното издание, ползващо се с благоразположение на политици и представители на съдебната власт.

Асоциацията на европейските журналисти настоява за отговорност от политическите субекти, покровителстващи "Пик". Сайтът се е превърнал в официоз, засипващ с компромати всички критици на властта. И този процес не е едностранен. Не е вярно, че позитивното отношение на сайта към управляващите е израз на свободната воля на собствениците на сайта. Съществуват данни за финансова мотивация от управляващите към сайта, който разпространява клевети и порнографско съдържание.

Според публикуваната информация на сайта за договорите с политически партии, сключени по време на кампанията за изборите за Европейски парламент, клиенти на "Пик" са четири политически партии – ГЕРБ, "Атака", ВМРО и НФСБ. Към момента на сключването на договорите и четирите са част от управляващата коалиция.

В същото време съществуват данни, че договори за обслужване с "Пик" сключват държавни и общински институции – най-често през посредници.

Нинова пред АЕЖ: Законът и свободата стоят над партийния интерес

„В момента сме свидетели на груба цензура от страна на ГЕРБ. През последните години има много случаи на засягане на журналисти, к...

АЕЖ – България призовава институциите, които имат или са имали договор с този сайт, да направят тази информация публична и да преосмислят споразуменията. АЕЖ ще започне да събира и публикува информация за това кои институции насочват пари на данъкоплатците към подобен сайт.

Същият призив отправяме и към организациите и частните компании. Уверете се, че ваша реклама не попада по какъвто и да е начин там, защото не би било добра атестация пред клиентите ви да видят продуктите ви край порнографско или клеветническо съдържание.

Инициатива #БезПорноЖурналистика

Призоваваме институции, организации, политически партии и други да се присъединят към инициативата #БезПорноЖурналистика, като изпратят съобщение на bezporno@aej-bulgaria.org. С изпращането на съобщение субектите се ангажират, че няма да рекламират в сайтове и други медии, разпространяващи клевети и компромати.

Вместо да подкрепяме порно журналистиката, можем да помогнем на безСпорните професионалисти в сектора. От години АЕЖ работи за тази цел – създаване на общност от журналисти, които вярват в професионалните стандарти и на подходяща среда, в която да работят", уточняват още в позицията си от АЕЖ - България.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com