КЕВР утвърди 19% по-висока цена на газа за декември

1428
КЕВР утвърди 19% по-висока цена на газа за декември
Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за декември в размер на 146,09 лв./мегаватчас, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Това е с 19% повече спрямо ноемврийската цена.

На тази цена „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, съобщиха от Комисията.

От Булгаргаз искат още малко по-висока цена на газа за декември

"Булгаргаз" тази сутрин са коригирали заявлението си за цена на газа в посока нагоре, съобщи пред журналисти шефът на КЕВР Иван Иванов....

Регулаторът утвърди цената след извършен анализ на внесените днес от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни и документи, в които са посочени цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс. КЕВР установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от няколко различни източника за доставка.

В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“ /IGB/, съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват около 27% от потреблението на страната и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

След организиране на тръжни процедури „Булгаргаз“ е сключил и два договора за доставка на втечнен природен газ /ВПГ/ с търговци на природен газ от региона.

Необходимото количество за декември е осигурено и с доставка на тръбен газ, закупен на платформата на „Газов Хъб Балкан“ - след проведен търг „тип аукцион“. Освен това „Булгаргаз“ е включил в ценовия микс и количества природен газ от добив от хранилището в „Чирен“.

"Булгаргаз" е прекратил търга за тръбен газ, а за LNG е променен

"Булгаргаз" е прекратил търга за доставка на природен газ по тръбопровод за периода 1 ноември 2022 г. - 31 декември 2023 г. Удължен е с...

След извършената проверка на всички разходи за закупуване на природен газ КЕВР коригира цената, предложена в днешното заявление на „Булгаргаз“ ЕАД, и я намали от 146,83лв./MWh на 146,09 лв./MWh. Установено е, че в предложената цена неоснователно са включени разходи в размер на 2 454 017 лв. за доставка на количества на Виртуална търговска точка България. Тези разходи са извадени от общите разходи на обществения доставчик за покупка на природен газ, които формират цената за декември 2022 г.

Една от основните причини за увеличението в сравнение с ноември е високата цена на синьото гориво, съхранявано в газохранилището в Чирен, обосновават се от регулатора. "През основния период за нагнетяване - август и септември 2022 г. цените на международните газови борси достигнаха изключително високи нива и това повиши цената на газа за ПГХ „Чирен“. По тази причина в ценовия микс за м. декември добиваният газ от хранилището е с най-висока стойност, съпоставен с другите ценообразуващи елементи. От друга страна, с настъпването на отоплителния сезон цената на природния газ нараства поради увеличеното потребление, най-вече от топлофикационните дружества. Допълнителен негативен фактор е и нарастването на борсовите индекси на международните пазари през последните дни на м. ноември", допълват от КЕВР.

Независимо от това за българските потребители - битови и стопански, включително и топлофикационните и газоразпределителните дружества, утвърдената цена от 146,09 лв./MWh остава значително по-благоприятна от индексите на европейските газови пазари за доставки през декември 2022 г., които са на нива от 119 евро/MWh.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com