Кметът на Димитровград: Всички 265 български общини имат нужда от държавна финансова подкрепа

3805
Кметът на Димитровград: Всички 265 български общини имат нужда от държавна финансова подкрепа
Снимка: Община Димитровград

Стотици общини в страната изпитват сериозни затруднения с плащането на сметките за ток заради по-високите цени на електроенергията. Затова доста от тях преминаха към режим на тока на уличното осветление. Днес от Агенцията по държавна финансова инспекция обявиха, че ще проверят какви пари са отделили официално общините за плащане на общински сметки на ток в периода октомври 2021 година - февруари 2022 година, като те ще бъдат сравнени с година по-рано. Става въпрос за общини, които въведоха режим на улично осветление и "други услуги за гражданите, които са свързани с разход на електроенергия". Ще бъдат проверени и проведените обществени поръчки за доставка на ток, както и предприетите мерки за намаляване на разходите за електроенергия. При който няма нарушение, държавата ще помогне и ще има компенсация за по-високите сметки за ток, обещават от МФ.

За проблемите с високите сметки и обещанията на правителството разговаряме с кмета на Димитровград Иво Димов, който е и заместник-председател на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България.

Общините са поставени пред много тежки решения, г-н Димов. Много кметове споделят за драстични увеличения на сметките за ток. Днес официално беше съобщено от г-н Кирил Петков, че общини, които имат нужда от финансова помощ за сметките за електроенергия, ще бъдат проверявани от АДФИ. Вие как реагирате на тази новина?

 

Ежегодно се извършват проверки от АДФИ на българските общини за законосъобразността и целесъобразността на изразходваните средства в общинските бюджети. Ако има някакви нарушения, се издават актове и се санкционират. Вижте, според мен това не кореспондира със състоянието, в което се намират общините. Реално всички 265 български общини имат проблем и имат нужда от финансова подкрепа в лицето на държавата. Заедно трябва да търсим начини за решение на проблемите. Плащаме цена на електроенергия, каквато плаща бизнеса, но бизнесът произвежда продукция с добавена стойност и може да коригира цената, докато общините предоставят публични услуги.

Нашето настояване е за определяне на компенсация, която да покрие част от огромните загуби, които търпят общините, в противен случай след 2-3 месеца ще изпаднем в невъзможност да изпълняваме публичните услуги, които са ни вменени по закон. Над 1 200 са публичните услуги, които се предоставят от българската община.

Правителството умува как да помогне на общините за тока, но им праща и финансов контрол

Правителството обсъжда как да помогне на общините за скъпия ток, но едновременно с това им праща и финансов контрол, съобщи в началото ...

Драстично ли са се увеличили сметките Ви за ток?

Ние се засипахме от примери затова колко пъти се е повишила електроенергията и колко драстично са се увеличили сметките. В последните няколко дни чух много упреци към общините защо не са направили така, че да инвестират предварително е енергоспестяващо осветление. Примерът с Димитровград е показателен. Преди две години общината изтегли кредит, за да може да подмени уличното осветление в целия град. Ние изтеглихме и сами си подменихме осветлението в Димитровград. Проектът за малките населени места, 26 на брой, с който кандидатствахме по норвежкия финансов механизъм е в резервния списък.

Анализът показва, че средно на територията на общината имаме намаляване с 25% на изразходваната енергия. Въвели сме енергоефективно осветление и забележете имаме 180% нетно увеличение в сметката за ток. Преди три години сме плащали 37 000, а в момента плащаме над 100 000 за улично осветление. Всяка община е специфична.

Има ли опасност да пристъпите към затваряне на детски градини, ограничаване на посещение?

 Това не бива да се случва. Нито детски градини, нито социални институции трябва да понасят тази тежест и тези разходи. От НСОРБ често споделяме, че няма как една социална услуга, като центровете за настаняване от семеен тип / които предлагат услуги близки до домашната среда/ да плащат ток като небитов потребител. Т.е. те плащат тока на цена като производствено предприятие. Това е най-лошият сценарий – да направим най-потърпевши социалните услуги. С много колеги търсим различни начини за спестяване нна разходи. Било то чрез ограничаване на уличното осветление или рестрикции на консумацията, но това са временни мерки. Не могат да компенсират това увеличение. Могат да спестят 20 – 25%, а останалото ще дойде от местните приходи. Това означава, че ние трябва да ограничим капиталовите разходи в общините. И хората, които чакат дълго време за нова улица, тротоар или детска площадка, няма да я дочакат. Поне не и тази година.

Мракът превзема все повече общини

Мракът превзема все повече общини в България, установи Actualno.com. Заради непосилните сметки за ток десетки кметове въвеждат режим на...

Реално общините доставят много публични и социални услуги, но те не са търговски дружества. Ако държавата не подаде ръка на българската община, реално има ли кой?

Ние не можем да се справим сами с това предизвикателство. Със собствени средства не можем да го направим. И това е факт.

Вече се появяват и опасения в много Ваши колеги, че един режим на уличното осветление, ще доведе и до увеличаване на престъпността?

Това е неминуемо. И става реално допустимо. Ако уличното осветление не свети от 12 през нощта до 5 сутринта, то това е предпоставка за увеличаване на престъпленията. Всеки един кмет, като добър мениджър трябва да поеме риска от подобни непопулярни мерки, да обясни на хората своите решения и да прецени как е най-добре да постъпи. Но пак казвам. След два месеца, на тези цени на електроенергията, ние няма да можем да изпълняваме задълженията си и да предоставяме услугите, които са ни вменени по закон. В град Димитровград, където е възможно изключихме осветителните тела през стълб. Но не навсякъде това е възможно, особено в малките населени места. Реално погледнато подпомагайки общините не се подпомагат кметовете на тези общини. А се протяга ръка на хората, които имат нужда точно от това.

Ежегодно се извършват проверки от АДФИ на АДФИ извършват ежегодно проверки на българските общини за

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com