X
 
 

Кметът на Перник: Без дъждове напролет пак сме без вода

1238 0
Кметът на Перник: Без дъждове напролет пак сме без вода
Снимка: БГНЕС
Ако няма интензивни валежи от дъжд до март, Перник остава на воден режим. Това каза кметът на Перник Станислав Владимиров след среща с главния прокурор Сотир Цацаров и неговия заместник Иван Гешев, предаде БГНЕС.

Владимиров благодари на Цацаров и Гешев, че са го поканили на среща. „Те също са се самосезирали паралелно с моя сигнал, обединили са ги в един общ сигнал", каза той.

Правителството дава на Перник 2,7 милиона лева за вода

Министерският съвет ще отпусне 2,7 милиона лева на Община Перник за проект, свързан с реконструкция на утаителите на пречиствателната с...

Главният прокурор Сотир Цацаров и заместник-главния прокурор Иван Гешев информираха кмета на гр. Перник Станислав Владимиров за предприетите от ПРБ действия. Възложена е проверка на МРРБ и МОСВ по отношение на язовир Студена – собственост, ползватели, сключени договори за възлагане на управлението на язовира, издадени разрешителни за водовземане, режим на източване на язовира и др.

 В Окръжна прокуратура – Перник вече е образувано досъдебно производство с предмет на разследване „длъжностни престъпления“.

За тази една седмица, в която активно се занимавам с водния проблем, видях редица притеснителни факти от подценяване на цялата тази ситуация. Аз не искам да бъда разследващ орган, но искам органите, които могат да установят евентуално причини, които имат по-различен характер, да се задейсвтат. Фактите са известни на всички", съобщи кметът след срещата.

"Още от началото на годинината имаме много намалял приток на яз. "Студена", но оттокът е една константна величина от над 2 млн. кубика всеки месец. И не е направило впечатление на ВиК-оператора, че при този намалял приток се харчи много вода. Така няма как да не създадеш криза, пред която сме изправени всички перничани. Тук компетентните органи да напраят този преглед как е управлявано дружеството и защо не е предприело действие по предотвратяване на тази ситуация. За последното денонощие влизаме в параметрите, зададени от Министерство на околната среда и водите, оттокът на яз. "Студена" е не повече от 1 млн. кубика. Това е една от добрите новини, ако ние се ограничим в харченето на водите, ако водният режим така, както е зададен се спазва от новото ръководсство на дружетсвото, имаме период от 3-4 месеца перничани да имат вода до март месец", посочи още Владимироов.

"Надяваме се природатата да е по-благосклонна, ще започне снеготопенето, добри са и прогнозите на БАН, че тази зима ще бъде по-снежна от предходната. Днес имах среща с премиера  Бойко Борисов, и имам обещанието да осигури екипи, които да намалят огромните загуби на водопреносната мрежа. Осигурено е финансиране за спешен ремонт на пречиствателната станция. Първо ще се монтират утаителите, за да може да не се нарушава качеството на водоподаването на по-ниската част на язовира. Това ще намали разходите на питейна вода", уточни кметът на Перник и допълни, че се търсят алтернативи.

Четвърти ден от кризата в Перник: Хората искат още виновни да понесат отговорност

Четвърти ден продължава кризата с безводието в Перник и околнаите села. Водата от язовир "Долна Диканя" не е годна за пиене, остава сам...

"Така нареченият Владайски канал се разглежда като алтернатива. А и имаме уверение, че спешните ремонти на пречиствателните станции ще започнат в рамките на 1-2 дни", завърши кметът.

Владимиров тази сутрин се срещна с премиера Борисов. Кметът му благодари за това, че се е ангажирал спешно да бъдат отпуснати средства за пречиствателната станция на града, както и за ремонти по водопреносната мрежа.

 

 

 

Кметът на Перник с предложение за воден режим, чака отговор от ВиК

"Още в понеделник пуснах писмо с 13 точки, които да ни дадат повече информация за ситуацията в язовир "Студена". За съжаление, до този ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители