КНСБ: Половината от мерките нямат антикризисен характер

1249
КНСБ: Половината от мерките нямат антикризисен характер
Снимка: Любослав Костов

Когато кръщаваме един пакет „антикризисен“, трябва да целим нещо конкретно. Половината от тези мерки, които ни се предлагат, нямат антикризисен характер. Това каза пред БТВ Любослав Костов, икономически експерт в КНСБ. По думите му част от тях ще влязат в сила от 2023 година, което е твърде късно на фона на инфлацията, която се случва.

„Друга част през косвените данъци, диференциране на ставки и намаляване на акцизи, премахване на акцизи се цели един ефект, който е минимален за джоба на крайните потребители. Няма нищо за доходите, няма предвиден ръст на доходите, няма предвидена компенсация за загубата на реалната покупателна способност на населението, тъй като близо 14,5% инфлацията понесе и април към април спрямо миналата година. За съжаление, това, което ни се предлага са едни 2 милиарда лева, които няма да стигнат до хората, които ни се иска, и според нас, когато инфлацията е двойно по висока от тази, която е заложена в бюджета, е логично да има и по-високи приходи - по нашите оценки около 3 – 3,5 милиарда ще съберат повече приходи, а пакетът, който ни се предлага, е за 2 милиарда“, заяви експертът.

Синдикатите: 1/3 от българите живеят около линията на бедност

Причините за инфлацията са на първо място - пандемията от коронавирус, много необезпечени пари, войната също катализира процесите. Проб...

Няма напълно еднозначна позиция за антиинфлационните мерки след тристранката

Според него е хубаво да се помисли, вместо да се намалява дефицитът, да се помисли за допълнителни мерки, „които да способстват подкрепата на доходите на хората и тяхното потребление, като например мярката за данъчно облекчение за родители с деца е много хубава“. „Защо да не се вдигне този праг, защо да не направим необлагаем минимум за хората на минимална заплата, които да остават разполагаеми 60 - 70 лв. на месец от тях и да могат да потребяват. Това е тринадесета заплата за тези хора“, отбеляза Любослав Костов.

Станислав Попдончев, заместник-председател на Българската стопанска камара съобщи, че мерките не са били предварително обсъдени със социалните партньори. „Специално по отношение на предложението за пенсиите - обикновено от тези предложения идват от Надзорния съвет на НОИ и се обсъждат в Комисията по осигурителни отношения към НСТС. Ние за пръв път днес видяхме всъщност предложението на правителството", каза той.

Любослав Костов, КНСБ: Ефектът на мерките върху икономиката и хората е спорен

КНСБ: Минимална заплата от 750 лв. скоро може да бъде реалност

Минимална заплата от 750 лева ще бъде реалност през тази година. Това смята Любослав Костов от КНСБ.  "Минималната заплата трябва...

По думите му предложенията не са били подкрепени с анализи и разчети. "Така че на този етап някои от мерките са доста спорни, някои от мерките бихме подкрепили. По отношение на ДДС-то върху хляба, би трябвало да се видят конкретните разписани текстове за промяна в Закона за данък върху добавената стойност, защото не е ясно дали няма да има други стоки, които са хлебни изделия, които да се предлагат като хляб и съответно да се ползва намалената ставка по ДДС“, допълни Станислав Попдончев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...