Кои изменения се предвиждат в правилата за защита на потребителите, особено в контекста на Директивата за Алтернативно Решаване на Спорове?

357
Кои изменения се предвиждат в правилата за защита на потребителите, особено в контекста на Директивата за Алтернативно Решаване на Спорове?
Снимка: ОРС

На 17 октомври 2023 г., Европейската комисия представи предложение за изменения в Директивата за Алтернативно Решаване на Спорове (АРС) 2013/11/EU, което ще промени значително аспектите на потребителското законодателство. В момента, директивата се фокусира върху разрешаването на спорове, произтичащи от договорни отношения между търговци и потребители в рамките на Европейския съюз. С предложените промени, обаче, обхватът й ще се разшири и включва ситуации, свързани с нелоялни търговски практики, като например подвеждащи цени, дискриминационни практики и проблеми със сътрудничеството с доставчици на услуги, както и недостиг на преддоговорна информация и компенсации. Също така, вече ще могат да се решават спорове с участници извън Европейски съюз.

В настоящата система, където търговците участват доброволно в алтернативно решаване на потребителски спорове (АРС), съществува липса на стимули за тях да отговарят на подадени срещу тях жалби пред органите за алтернативно решаване на спорове. С предложените промени, участието на търговците в АРС процедури остава доброволно, но с тях се въвежда задължението за отговор в рамките на 20 работни дни след получаване на жалба.

Освен това, онлайн търговците няма да бъдат задължени да включват линк към платформата за онлайн решаване на спорове (ОРС) към ЕС или да поддържат специален мейл адрес за тази цел. Предложената промяна е резултат от усилията да се предотврати объркването и демотивацията сред потребителите, предизвикани от дисонанса между информацията, която се предоставя от търговците и тяхното нежелание за участие в АРС.

Интересно е, че ОРС платформата самата по себе си ще претърпи съществени промени и няма да продължи да функционира в настоящия си формат. Вместо нея, ще бъде въведен дигитален инструмент, който ще напътства потребителите към възможности за търсене на компенсации и ще насочва към АРС органи, без да предоставя средства за непосредствено решаване на спорове.

С въвеждането на изкуствения интелект в ОРС процедурите се предвижда възможност за страните да поискат ревизия на решението от нея с човешка намеса. Това се налага, тъй като изкуственият интелект става все по-присъствен в ежедневието, и ако бъде включен в АРС, страните ще имат възможност да изискат предоставянето на изход от процедурата с участието на човек.

Очаква се, че промените ще доведат до намаляване на тежестта върху органите по АРС при представянето им пред държавните институции. Също така, ще бъдат намалени изискванията за нотифициране, което представлява допълнително улеснение за всички участници.

За повече подробности относно предстоящите нововъведения в Директивата за АРС 2013/11/EU, може да бъдете информирани чрез раздела "Новини" на nais.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 6 май 2024 година (понеделник)

Най-важните новини за деня: 5 май, 2024 година

Седмична прогноза за времето за 6-12 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Катастрофа затвори временно Прохода на Републиката навръх Великден

Румен Радев пожела на Великден духовно пробуждане и единение на целия народ

Кой има имен ден днес, 5 май, 2024 г. Честито!

Най-важните новини за деня: 4 май, 2024 година

Прогноза за времето - 5 май 2024 г. (неделя)

Жълт код за валежи в осем области

Румен Радев ще участва в тържествения водосвет на бойните знамена

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com