Кои са посочените от Кирил Петков фирми в скандала с язовирните стени без строителни книжа?

11385
Кои са посочените от Кирил Петков фирми в скандала с язовирните стени без строителни книжа?
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Две фирми спомена днес министърът на икономиката Кирил Петков като участници в скандално строителство на десет язовирни стени без строителни книжа. Той отхвърли възможността да става въпрос за текущи ремонти и добави, че ще действа за освобождаване на всички ръководни членове на Държавната консолидационна компания (ДКК).

Накратко системата е следната - ДДК възлага ремонта и реконструкцията на язовирите на своето дъщерно дружество „Монтажи“ ЕАД чрез метода „пряко договаряне“. От държавната „Монтажи“ ЕАД превъзлагат строително-ремонтните работи на частни компании.

По думите на министър Петков се е строяло без строителни разрешения, без гаранция на качество. „Ако говорим за безхаберие, това е крещящ пример“, стана ясно от думите на служебния финансов министър.

Първият от язовирите е "Пазар дере", в община Угърчин, който бил прехвърлен от общината на държавата.

Кои са другите язовири - един в бургаската община Камено, "Злати войвода 3" (в Сливенско, местността Кашла дере), "Злати войвода 4" - става въпрос за каскада, „Мънкови ливади“ (община Хисаря), "Найден Герово" (община Съединение), "Генерал Николаево" 3, "Сакма дере" (в община Каменна река, Топловградско), "Ястребово" и "Хаджи Димово 3" (в община Казанлък).

„Де факто две компании ги строят, една като подизпълнител - независимо къде се намира съответният язовир, цената на бетона е една и съща“, подчерта Петков.

Той уточни, че едната фирма е "Ковел - Про" ЕООД, а другата „Абак ДС“ ЕООД.

Справка в Търговския регистър сочи, че "Ковел Про" ЕООД е еднолична собственост на Велизар Копчев. Тя има сключени 134 договора за ремонт на язовири с „Монтажи“ ЕАД за 367 000 000 лева.

Проверка в Агенцията за обществени поръчки сочи, че дружеството на Копчев не е печелило обществени поръчки. Регистрирано е в Камарата на строителите само с един обект досега. Няма деклариран производствен опит през  2018, 2019 и 2020 г. Въпреки това, в класация на в-к „Капитал“ през 2017 г. тя е на първо място в топ 20 на най-бързо развиващите се компании у нас. 

Другата фирма - "Абак ДС", е еднолична собственост на Антоанета Чайкова. Почти до края на 2015 г. тя е била в съсобственост между физически и юридически лица.

Един от съдружниците дотогава е Стефан Чайков, който бе член на УС на ПУДООС до март 2021 г. и начело на АПИ през 2013 и 2014 г. в мандата на кабинета "Орешарски". Другият съдружник е Димитър Зафиров. Третият съдружник е дъщерна фирма на „Абак ДС“ - „Пътперфект Холдинг“. От ноември 2015-та насам Антоанета Чайкова е едноличен неин собственик.

„Абак ДС“ има 41 договора с "Монтажи" на стойност 125 млн. лв.

На 31-ви август т. г. от ДКК докладваха за хронологията на възлагането на язовирните ремонти. Ето какво се казва в него:   

На 13 юли 2018 година Министерски съвет възлага на Държавна консолидационна компания (ДКК), като търговско дружество със 100% държавно участие, да извърши ремонт и реконструкция на язовири – държавна и общинска собственост, в страната.

За целта държавата увеличава капитала на ДКК с 500 000 000 лева. Министерски съвет одобрява и изпраща до ДКК категоризиран списък с 416 язовира, които според Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) се нуждаят от спешен ремонт. Обектите в списъка не са приотиризирани.

За всеки отделен язовир експертният съвет към ДКК определя вида и обема на дейностите, които трябва да бъдат извършени с цел осигуряване на сигурност, дълготрайност и ефективност на язовирните стени и съоръженията към тях и опазването на околната среда.

Експертният съвет е специализиран помощен орган към холдинга, който се състои от независими членове и взима решения самостоятелно. Шестима от членовете на експертния съвет са инженери – един професор, един доцент и трима доктори в следните специалности: „промишлено и гражданско строителство“; „хидротехническо строителство“; „хидрогеология и инженерна геология“; „хидротехническо строителство и транспортно строителство“; „хидростроителство“; „строително инженерство и управление на инфраструктурата“; „инженерна хидрология, хидравлика и водно стопанство“; „водоснабдяване и канализация“; „хидравлика и хидрология“. Един от членовете е правоспособен юрист. (вж. по-долу в Допълнителни разяснения)

ДКК се обръща към компетентния орган – ДАМТН, за приоритизация на възложените 416 обекта.

На 6 август 2018 г. ДАМТН предоставя на ДКК списък от 18 язовира, които се нуждаят от най-спешен ремонт. Междувременно експертният съвет към ДКК извършва допълнително обследване на останалите обекти в първоначално подадения списък.

ДКК изготвя инвестиционна програма за ремонт и реконструкция на язовирите от списъците от ДАМТН и експертния съвет.

През април 2019 г. Съветът на директорите на ДКК изменя и допълва инвестиционната програма, като от нея отпадат 10 язовира поради неизяснена собственост и са включени нови 111, които се нуждаят от най-спешен ремонт.

ДДК възлага ремонта и реконструкцията на язовирите на своето дъщерно дружество „Монтажи“ чрез метода „пряко договаряне“, в изпълнение на Закона за обществените поръчки.

Към 01.06.2021 г. ДКК вече е възложила приоритетно ремонта и реконструкцията на 267 язовира, съгласно инвестиционната си програма.

В периода от 13 юли 2018 г. до 14 юли 2021 г. са прекратени 52 договора заради отказ на собствениците на язовирите от ремонтите /собствениците са или общини, или областни управи/, независимо че са възложени от Министерството на икономиката.

Към 14.07.2021 г. са факт:

· Язовири с приключени ремонтно-възстановителни дейности и разплатени от ДКК – 10

· Язовири с приключени ремонтно-възстановителни дейности и в процес на окомплектоване на документи – 18

· Язовири с открита строителна площадка за ремонтно-възстановителни дейности – 99

· Язовири с приключени договори на етап проектиране, но чакат съгласуване от инстанции – 22

Интересни фирми вземат най-много пари за ремонт на язовири

Свързани фирми са получили най-много от разпределяните не с обществени поръчки стотици милиони левове от държавното дружество "Монтажи"...

· Язовири в процес на обследване и проектиране – 66

На 09.07.2021 г. по поставена задача от служебния министър на икономиката и принципал на ДКК Кирил Петков, ДАМТН предоставя нов списък с язовири, предвидени за основен ремонт или реконструкция, както следва:

· 37 язовира, предложени от ДП „Управление и стопанисване на язовири“,

· 8 язовира, предложени от Министерството на земеделието, храните и горите

· 39 язовира, съобразно извършени проверки от ДАМТН.

Тези язовири не попадат в списъка от 267, на който е базирана инвестиционната програма на ДКК. Списъкът е непълен по отношение на категоризацията на степента на опасност.

Заради пороите: Изпускат контролирано "Йовковци" и "Александър Стамболийски"

Контролирано се изпускат водите на язовирите "Йовковци" и "Александър Стамболийски" . Това заяви областният управител на Велико Търново...

Следователно, язовирите от новия списък от 09.07.2021 г., които не попадат във вече приоритизирания и категоризиран списък от 267 язовира, не могат да бъдат съобразени в инвестиционната програма на ДКК, реализирана с помощта на увеличения капитал на дружеството с 500 000 000 лева.

Реализация на проекта от „Монтажи“ ЕАД

ДКК възлага на „Монтажи“ ремонтите на язовирите, посочени в инвестиционната програма.

В резултат на тези процедури за подизпълнители на „Монтажи“ ЕАД за ремонта и реконструкцията на язовирите са избрани „Ковел-Про“ ЕООД с договори на стойност 367 милиона лева, „АБАК ДС“ с договори на стойност 125 милиона лева и „Ростер“ ООД с договори на стойност около 20 милиона лева. Предметът на договорите с подизпълнителите включва ремонтно-възстановителни дейности.

Защо „Монтажи“ ЕАД не избира подизпълнители чрез обществени поръчки

Една от обществените заблуди във връзка с дейността на ДКК е, че работи с публични средства и субсидии, следователно поръчките на дъщерните й дружества към техните подизпълнители трябва да се правят след проведени обществени поръчки по ЗОП.

Кирил Петков: Държавните пари трябва да са стимул, а не крайно финансиране

"Не разбирам защо язовирите са към Министерството на икономиката. Интересни са икономическите проекти за растеж... Има надиграване със ...

В действителност ДКК е съзадена, за да работи на пазарен принцип с цел реализиране на печалба в полза на държавата.

ДКК не ползва средства от бюджета, не харчи пари на данъкоплатците, не разчита на държавни субсидии. Чрез ДКК държавата влиза в ролята на инвеститор, който целево увеличава капитала на холдинга, а чрез този капитал ДКК оздравява и развива дружествата с цел печалба, която се реинвестира обратно в тях. В нито един етап от процеса няма средства, които „изтичат“, няма загуби за данъкоплатците и държавата, защото парите, спечелени от дружествата, се въртят в икономиката.

С изключение на дейностите по възлагане на ремонтите на язовирите от вече споменатия списък по-горе, при нужда, ДКК взима бизнес кредити, но само от държавната банка ББР, за да се елиминира всякакъв риск, че активи на ключови държавни предприятия могат да останат извън държавния контрол.

В същото време ДДК и дружествата плащат данък печалба, ДДС, осигуровки – всичко, с което една частна компания допринася към държавния бюджет, а ДКК, включително според последната законова разпоредба, изплаща и дивидент на държавата на годишна база.

Така, съгласно Закона за обществените поръчки дъщерното дружество на ДКК „Монтажи“ не е „публичноправна организация“, следователно няма изискване да възлага обществени поръчки по смисъла, по който обществеността очаква.

Това се потвърждава от доклада на АДФИ – Агенция за държавна финансова инспекция от 1 юни 2021 г., в който се казва: „за „Монтажи“ ЕАД не е изпълнено едно от кумулативно приложимите законови изисквания, а именно посоченото в ξ2 , т.43, б. „а“ от ДР на ЗОП, поради което дружеството не следва да бъде определено като „публичноправна организация“ , а представляващият го – като публичен възложител по смисъла на чл.5 , ал.2, т.14 от ЗОП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com