Коментар №3 на седмицата: Убийството на Алексей Петров е само върхът на айсберга

3448
Коментар №3 на седмицата: Убийството на Алексей Петров е само върхът на айсберга

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 4000 ваши прочитания в Actualno.com.


Много версии ще има за убийството на Алексей Петров. И всяка ог тях ще звучи правдоподобно. Накрая, в най-оптимистичния вариант, ще бъде заловен физическият убиец. Но накъде водят следите и кой е поръчителят ще знаят десетина души в държавата. Най-много.

Истината е, че този показен разстрел е само върхът на айсберга. Знаково убийство е не само заради фигурата на убития. Знаково е, защото показва дереджето ни в момента - управление на автопилот, господство на дълбоката държава, преплетени бизнес интереси.

ОЩЕ: Алексей Петров е застрелян и убит (СНИМКИ)

Твърдят, че Петров бил добър приятел с бащата на Кирил Петков. Не е толкова бомбастична новина това. Че бил фен на "сглобката" също не е повод да бъде убит и то по този начин.

Политици и анализатори веднага формулираха станалото като връщане на мутренския модел - нещо, за което ние пишем от години. Този тип управление не просто не бива да се връща. Той трябва да бъде завинаги сменен с нормално демократично управление - европейско и по дух, и по законност, и по възможност за обществен контрол над политиците.

Оказа се, че "изпирането" на Борисов има не само политическо, а и огромно бизнес измерение. Забравени практики като гангстерски разстрел възкръснаха. И колкото и да си мислим, че създателите на мутроуправлението са само скелети в гардероба, днес виждаме, че те всъщност са си съвсем живи.

И стрелят.

Мнозина твърдят, че Алексей Петров е развивал бизнеса си на ръба на закона. Дори оттатък ръба. Сигурно е така - никой не би гърмял по дребен търговец три пъти - единия от които с гранатомет. Но какъвто и да е бил бизнесът му, ако е бил незаконен, е следвало да си понесе санкциите от страна на правосъдието. А такива няма. Има само отмъщение със сицилиански привкус.

Може би никога няма да узнаем за кого е бил заплаха Петров, какво точно е знаел за някого, дали му е пречел по някакъв начин и така нататък. Безспорно е само едно - към него подходът е доста по-различен от този към други бизнесмени, макар да изглежда като продължение на серията Луканов-Илия Павлов-Кюлев и т.н.

Повечето от хората с големите пари, пострадали в последните години, бяха ограбени в най-буквалния смисъл, други бяха прогонени в чужбина, трети дори по арестите лежаха. Това са все хора, направили парите си по ръба на закона.

Ами дайте да видим кой има достъп до този ръб така, че да може да прескача и от двете му страни. Да познава еднакво добре и системата за сигурност - МВР, следствие, прокуратура - и престъпния свят. Тогава ще имаме истинската информация за главното действащо лице в продължаващия гангстерски спектакъл.

Алексей Петров: От "Лоялен гражданин" до "Октопод" (СНИМКИ)

Както стана ясно, Петров много години е работил за службите под прикритие. Този вид дейност е нож с две остриета. Сдружаваш се с откровени бандити, които ще ти видят сметката в мига, в който разберат, че работиш за държавата. Натрупваш предостатъчно негативи и решаваш да си станеш съвсем явно ченге. Е точно това може да ти струва живота - знаеш твърде много и за баш бандитите, и за покровителите им - били те с бели якички или пък под пагон.

Каквото и да ни кажат за това убийство, ние ще си знаем, че става въпрос за пари. За много пари. И за сметки, за чието уреждане единият просто трябва да бъде ликвидиран.

Въпросът е какво правим с другия.

Автор: Стефан Стефанов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество