Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Компанията "Ню Геймс" на Васил Божков съди България в Страсбург

21 май 2021, 13:43 часа • 8384 прочитания

Обявеното в несъстоятелност дружество "Ню Геймс", през което Васил Божков организираше лотарията си, съди България пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, пише Mediapool.

Жалбата вече е готова изготвена и най-вероятно дружеството ще претендира за огромни компенсации от държавата, възлизащи на стотици милиони левове. Това се щетите от начина, по който бе прекратена дейността му. Миналата година частните лотарии бяха забранени със закон, лицензите им - отнети, а организирането на лотарийните игри остана само в правомощията на държавата.

Скандалът за неплатени около 700 млн. лв. от фирми на бизнесмена Васил Божков избухна преди повече от година след сигнал от неговите конкуренти братя Найденови. Тогава бившият финансов министър Владислав Горанов прехвърли вината за щетата изцяло върху хазартните фирми, които неправилно прилагали закона. Божков пък твърди, че е плащал изрядно не само данъците си, но и рекет на Горанов и бившия премиер Бойко Борисов, в резултат на което законите и наредбите са работили в полза на компанията му, припомня Mediapool.

Срещу Васил Божков, който е в Дубай, са повдигнати общо 18 различни обвинения, но нито едно от тях не е стигнало до съдебна фаза. В началото на юни той съобщи, че е подал сигнал до прокуратурата. В него бизнесменът твърди, че за по-малко от 3 години е предал директно на бившия министър на финансите Владислав Горанов и на тогавашния премиер Бойко Борисов над 60 млн. лева. по тяхно искане. Сигналът е изпратен и до още няколко български и чужди институции.

През февруари 2020 г. лотарията на Божков спря да плаща на участниците в игрите, след като сметките ѝ бяха запорирани от НАП. Дружествата "Ню Геймс" и "Национална лотария" АД поискаха да бъдат обявени във фалит.

На 6 януари състав на Софийския градски съд обяви в несъстоятелност "Ню Геймс". Тогава съдът подчерта в решението си, че законодателят е "нанесъл непоправима вреда и на лицата, спечелили печалба, както и на всички контрагенти", тъй като прави невъзможно плащането на печалби.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес