Компанията "Ню Геймс" на Васил Божков съди България в Страсбург

8454
Компанията "Ню Геймс" на Васил Божков съди България в Страсбург
Снимка: Личен архив

Обявеното в несъстоятелност дружество "Ню Геймс", през което Васил Божков организираше лотарията си, съди България пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург, пише Mediapool.

Жалбата вече е готова изготвена и най-вероятно дружеството ще претендира за огромни компенсации от държавата, възлизащи на стотици милиони левове. Това се щетите от начина, по който бе прекратена дейността му. Миналата година частните лотарии бяха забранени със закон, лицензите им - отнети, а организирането на лотарийните игри остана само в правомощията на държавата.

Божков: Симулантът Бойко Борисов предложи смешно правителство знаейки, че няма да бъде избрано

"Симулантът Бойко Борисов предложи смешно правителство с ясното съзнание, че няма да бъде избрано. При нечестно проведените избори, пар...

Скандалът за неплатени около 700 млн. лв. от фирми на бизнесмена Васил Божков избухна преди повече от година след сигнал от неговите конкуренти братя Найденови. Тогава бившият финансов министър Владислав Горанов прехвърли вината за щетата изцяло върху хазартните фирми, които неправилно прилагали закона. Божков пък твърди, че е плащал изрядно не само данъците си, но и рекет на Горанов и бившия премиер Бойко Борисов, в резултат на което законите и наредбите са работили в полза на компанията му, припомня Mediapool.

Срещу Васил Божков, който е в Дубай, са повдигнати общо 18 различни обвинения, но нито едно от тях не е стигнало до съдебна фаза. В началото на юни той съобщи, че е подал сигнал до прокуратурата. В него бизнесменът твърди, че за по-малко от 3 години е предал директно на бившия министър на финансите Владислав Горанов и на тогавашния премиер Бойко Борисов над 60 млн. лева. по тяхно искане. Сигналът е изпратен и до още няколко български и чужди институции.

През февруари 2020 г. лотарията на Божков спря да плаща на участниците в игрите, след като сметките ѝ бяха запорирани от НАП. Дружествата "Ню Геймс" и "Национална лотария" АД поискаха да бъдат обявени във фалит.

На 6 януари състав на Софийския градски съд обяви в несъстоятелност "Ню Геймс". Тогава съдът подчерта в решението си, че законодателят е "нанесъл непоправима вреда и на лицата, спечелили печалба, както и на всички контрагенти", тъй като прави невъзможно плащането на печалби.

Божков говори пред германски журналист за "хунтата" в България

Електронното издание на авторитетното германско списание „Цицеро“ днес излезе с обширна публикация, посветена на Васил Божк...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com