Коронавирусът опразни заведенията у нас

6859
Коронавирусът опразни заведенията у нас
Снимка: iStock

Ресторанти и кафенета в столицата са полупразни и без вечерния час, който беше обявен на 1 ноември и трябва да продължи до утре. Подобно е положението в цялата страна, пише Монитор.

Тъй като решенията за крайния час, в който заведенията трябва да затворят, се вземат от местните щабове срещу COVID-19, той е различен – в Добрич примерно е 23 часа, а във Варна ресторантите имат право да работят до полунощ. По отношение на частните партита пък има разнобой в институциите. На места от РЗИ смятат, че не са оторизирани да следят дали след вечерния час се организират празненства, както е във Велико Търново, на други – в Кюстендил са отменени разрешителните за удължено работно време за заведенията и това стриктно се следи.

От ГЕРБ за ресторантьорите: 9% ДДС за доставка на храна за вкъщи

ДДС за доставка на храна за вкъщи от ресторантите да бъде намален от 20 на 9%. Новите текстове ще бъдат внесени от ГЕРБ между двете чет...

Въпреки принципното решение на Националния противоепидемичен щаб мерките да се вземат на локално ниво, най-вероятно ще се въведе вечерен час за работата на заведенията на територията на цялата страна. Към момента се ориентираме към час 23.00-23.30 часа, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. Във вторник стана ясно, че ресторантьори настояват за едно и също работно време за цялата страна, като то да е до 23,30 часа. Нощните заведения пък ще преустановят дейността си поне за още две седмици.

Мярката от столичния кмет Йорданка Фандъкова беше щадяща за заведенията за хранене и кафенетата, които не са пуснали кепенци. Оказва се обаче, че София е с най-голям спад на посещаемост на публични места и най-голям процент на хора, които си остават вкъщи. Общо с една трета е намаляло посещението на ресторанти и търговски обекти, сочи международно проучване на Google, направено на база позиционирането на телефоните. С 12 на сто се е увеличил делът на хората, които си стоят вкъщи, не посещават заведения и са ограничили социалните си контакти, сочи още изследването на Google, като данните са сравнени с тези през януари тази година. Подобно е положението и в страната.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com