Коронавирусът засегна одобренията на нови лекарства у нас, сериозно намаляха и операциите

2067
Коронавирусът засегна одобренията на нови лекарства у нас, сериозно намаляха и операциите
Снимка: Thinkstock

387 заявления за лекарствени продукти чакат разрешение за употреба у нас от март месец насам. Това показва справка на Министерството на здравеопазването по искане на „Монитор“.

От документа става ясно, че от началото на пандемията до края на 2020 година в Изпълнителната агенция за лекарства са постъпили общо 444 заявления за издаване на разрешение за употреба на лекарствени продукти. Оказва се, че от тях към началото на февруари едва при 57 е приключила процедурата и те са разрешени за употреба. По-малко от половината от тези 57 одобрени продукта са по националната процедура за разрешаване за употреба на лекарствени продукти. Едва 26 са по национална процедура, останалите 31 са по централизирана процедура на Европейския съюз съгласно регламента. От Агенцията за лекарствата не съобщават дали пандемията се е отразила при регистрацията на лекарствата и дали броят им за 2020-а е по-малък в сравнение с 2019 година.

Хирурзи от четири специалности оперират с най-новото поколение робот (ВИДЕО)

Уролози, гинеколози, гръдни и коремни хирурзи от Аджибадем Сити Клиник, болница "Токуда" вече работят с най-модерното четвърто поколени...

Данни от проучване показват, че пандемията е забавила навлизането на нови лекарства в България. Причината – кризата е оказала неблагоприятно въздействие върху дейността на фармацевтичните компании у нас. Проучването е извършено от инициативата „Индекс на болниците“ и е направено в края на януари сред 25 от най-големите фармацевтични производители и търговци на едро с медикаменти в страната, като обхваща дейността им през 2020 г., както и плановете им за 2021 г. Данните показват, че при 48% от допитаните има забавяне на пускането на нови медикаменти на пазара. 32% от тях са забавили пускането на пазара на нови медикаменти с до 6 месеца. При 8 на сто забавянето е над половин година. Други 8% пък са отложили пускането на нови лекарства у нас за след края на пандемията, която продължава и в момента. Оказва се, че малко над половината от анкетираните - 52%, са спазили сроковете си за пускането на нови медикаменти на българския пазар.

Пандемията не се е отразила толкова сериозно върху провеждането на клинични изпитвания. Забавяне на тази дейност с около 6 месеца има сред 36% от респондентите, а при останалите 64% няма отлагане. Като плюс от проучването може да се заключи че по време на пандемията са се ускорили дигитализацията и взаимодействието на работния процес при медицинските специалисти с фармацевтичните компании. На запитване на „Монитор“ дали има недостиг на медикаменти, от Изпълнителната агенция по лекарства не отговарят. Още в началото на годината обаче Европейската комисия поиска страната ни да отмени заповедта за износ на лекарства и кислород. Това беше съобщено от здравния министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на НОЩ на 11 февруари. Тогава той заяви категорично, че се ръководи от интересите на народа и забраната все още е в сила. Заповедта беше издадена на 18 декември миналата година и с нея се забрани износът на около 100 лекарства и медицински кислород в пет категории до края на януари тази година. Мярката беше въведена заради големия брой заболели тогава и многото настанени в болниците.

По думите на здравния министър забраната ще падне тогава, когато в България няма недостиг на тези медикаменти. От Изпълнителната агенция по лекарствата съобщават, че към момента при тях няма постъпили заявления и подадени документи по националната процедура за издаване на разрешение за употреба на лекарствен продукт, който да е предвиден с терапевтична индикация „Лечение на COVID-19“ .

В същото време пандемията е довела и до спад на операциите в три ключови области на медицината у нас през изминалата година. Между 8 и 22% по-малко са интервенциите в неврохирургията, кардиохирургията и ортопедията в страната в сравнение с предходната година, показват данните на здравната каса, които "Индекс на болниците" анализира. С 22% са намалели операциите на сърце у нас през 2020 година в сравнение с 2019-а. Общо 4707 операции на възрастни са направени в страната, от тях 4002 са с екстракорпорално кръвообращение или това са най-големите и сложни интервенции. Другите 705 са без екстракорпорално кръвообращение. През 2019 г. обаче в страната са извършени 6003 операции на възрастни общо, от които 5036 са били с екстракорпорално кръвообращение. През миналата година в болницата са направени 93 операции на деца с екстракорпорално кръвообращение срещу 108 през 2019 година. Тези без екстракорпорално кръвообращение през 2020 г. пък са били 32. С 21,5% е намалял броят на операциите в сферата на ортопедията през изминалата година в сравнение с предходната. Общо 61 518 интервенции са осъществили специалистите през 2020 година срещу 78 413 през 2019-а. Най-голямата част от операциите са на долен крайник. Общо 15 879 са били големите интервенции при тази локация през миналата година, те са по-малко с една пета спрямо предходната. Броят на средните операции е 14 797, като там намалението за година е с 29,79%. С близо една пета по-малко са и алопластиките на тазобедрена и колянна става. През 2020 г. те са били 8765 срещу 10 915 през предходната. При интервенциите на раменния пояс понижението е с 16,7%, като са осъществени 22 077 интервенции.

Дете проходи след операция по отстраняване на цяла бедрена кост с тумор

Уникална операция на дете в болницата по ортопедия в Горна баня. За първи път в България отстраниха на 13-годишно момиче цяла бедрена к...

Болниците, в които са се извършвали ортопедични операции през 2020 г., са малко над 90. В много от тях обаче дейността е ниска – под 100 операции на една локация. Сред лидерите в ортопедията у нас се налагат болници като „Пирогов“, УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив, "Св. Анна" в София и Варна, "Софиямед". В тях се извършва не само огромен обем дейност, но и всички видове интервенции. Пандемията е оказала по-малко влияние на дейността в неврохирургията. С 8% са намалели операциите у нас в тази област през миналата година в сравнение с предходната. Общо 13 511 неврохирургични операции е имало през 2020 г. в страната срещу 14 738 през предходната. Броят на болниците, в които се осъществява подобна дейност, се запазва относително постоянен – около 50. Лечебните заведения, в които се извършват едни от най-големите и тежки операции гръбначномозъчните, както и мозъчните, които не са провокирани от травми, са около една пета от всички тях. Сред тях са големите университетски болници в страната – "Св. Иван Рилски", „Пирогов“, "Св. Анна", ВМА в София, също така "Св. Георги" в Пловдив, "Св. Марина" във Варна и др.

Безспорен лидер в областта на неврохирургията за поредна година е УМБАЛ "Св. Ив. Рилски", където са извършени над 2200 от всички подобни операции в страната, чийто брой е 10 320. В болницата се прилагат и всички иновативни техники на лечение в страната. През миналата година обаче се е увеличил броят на лечебните заведения, които прилагат съвременни оперативни техники. Към шестте болници с невронавигация вече се прибавят още две – УМБАЛ "Св. Анна" и „Софиямед", които се намират в столицата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com