Ковид кризата в България излезе извън контрол

6483
Ковид кризата в България излезе извън контрол
Снимка: iStock

Управлението на Ковид кризата в България излезе извън релси - и президентът Румен Радев реши да отвори клапана, за изпусне малко па́рата на социалното напрежение.

Държавният глава прекъсна за ден предизборната кампания, за да свика среща с назначеното от него служебно правителство, на която обвини - публично - бившите управляващи за провала на ваксинацията и критикува - отново публично - министрите си заради въведения по спешност зелен сертификат. "Начинът на въвеждане на мерките търпи сериозна критика, тъй като хората не са имали достатъчно време да се адаптират към тях, което е предизвикало стрес и възмущение”, заяви Радев.

Заради мерките, наложени без предсказуемост, обществена подкрепа и информационна кампания, от “Демократична България” призоваха президента да свика Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), тъй като “действията за овладяване на Ковид вълната се превръщат в политическа и институционална криза”. Но свикване на КСНС би означавало присъствие на парламентарно представените партии и възможност за нови критики към служебния кабинет. ГЕРБ, политическият съперник на Радев, и БСП, подкрепяща го за втори президентски мандат, вече поискаха оставката на здравния министър д-р Стойчо Кацаров.

Какво се случи при президента

Като че ли нищо не се е променило от миналия октомври насам. България отново е на първите места по смъртност, болниците отново са препълнени, а хората търсят връзки, за да бъдат настанени техни близки. Разликата е, че сега здравната система е значително по-изтощена, а медиците - по-уморени и по-малко, след като десетки загубиха живота си заради коронавируса. Другата отлика е, че сега има ваксини срещу Ковид-19, но едва 1/5 от българското население е ваксинирано. Това е най-ниският дял в целия ЕС, където средното ниво е 74%. Данните от Единния информационен портал показват, че 93,53% от починалите през изминалите 14 дни не са били имунизирани срещу Ковид-19. Успехи във ваксинацията не бяха постигнати нито през петте месеца управление на ГЕРБ, нито през петте месеца на служебното правителство, а липсата на смислена комуникационна кампания е видна за всички.

По данни на американския университет “Джонс Хопкинс”, от началото на пандемията до 24 октомври в България са починали 23 033 души. За същия период броят на жертвите на вируса в 10-милионна Португалия е 18 219, като там вече са ваксинирани 80% от населението.

Коронавирус: Ваксинираните или преболедувалите са по-добре защитени?

Преболедувалите коронавирус в Германия се радват на същите свободи като напълно ваксинираните, но само за период от шест месеца. Някои ...

При президента министрите обещаха от днес, понеделник, да има засилен контрол за спазването на мерките и да бъдат осигурени достатъчно безплатни антигенни тестове за онези, които решат да си извадят зелен сертификат по този начин. Д-р Кацаров призна, че са закъснели с осигуряването им, "но в понеделник до обяд” ще ги има. Самите тестове ще се плащат от бюджета - тоест, безплатни са за пожелалите да ги направят. На сертифицираните лаборатории гражданите ще плащат само за тяхното вземане, като сумата няма да надхвърля 10 лева. С тях обаче не може да се извади Европейски цифров сертификат за пътуване в чужбина.

Не е сигурно дали учениците ще се върнат в училище, защото няма яснота дали безплатният скрининг чрез щадящия метод с близалки ще получи съгласието на 90% от родителите в дадено училище. Освен това тестовете-близалки не са и закупени, тъй като не са отпуснати парите за тях.

Иначе министрите доложиха публично, че ситуацията е под контрол - по-добра организация в болниците, достатъчно лекарства за лечение на Ковид-19, гарантирани пари за медиците. (За ноември, когато са изборите 2 в 1, ще получат по 1200, вместо по 1000 лева.) Никой не повдигна чувствителната тема за задължителната ваксинация, макар Законът за здравето да дава такива правомощия на здравния министър при възникване на извънредна епидемична обстановка. Според чл. 59 при възникване на такава, "както и при регистриран значителен спад в имунизационното покритие министърът на здравеопазването може да разпореди: 1. задължителни имунизации и реимунизации за определени групи от населението, които не са включени в имунизационния календар; 2. задължителни имунизации и реимунизации с препарати, които не са включени в имунизационния календар; 3. имунизации и реимунизации по ред и начин, различни от посочените в имунизационния календар; 4. организирането на имунизационни кампании, откриването на временни имунизационни пунктове, сформирането на екипи за имунизиране на място и други извънредни мерки”.

За антителата - и изборите

Кабинетът ще проучва и признаването на тестовете за антитела като възможност за издаване на зелен сертификат. Наскоро същото предложи бившият служебен министър Кирил Петков, както и бюджетът да плаща тестовете, които да важат 9 месеца. Предложение, което много вирусолози сметнаха за неработещо.

В РЗОК - Пловдив на работа със зелен сертификат или отрицателен тест

В РЗОК - Пловдив от днес е в сила заповед на директора на НЗОК, с която се се въвежда изискването за „зелен сертификат“ или...

По време на срещата президентът Радев каза: "Надявам се да не стигаме до ситуацията в Румъния, която е излязла извън контрол”. Какво има предвид? В Румъния, чието население е близо три пъти по-голямо от българското, са ваксинирани 35% от хората (значително повече, отколкото в България), а смъртните случаи са 44 679. В отворено писмо този месец румънските лекари призоваха правителството да засили ваксинацията, за да не се счупи здравната система, докато от средите на българските медици сигналите са разнопосочни.

Самият здравен министър заяви вчера, след въпрос на вицепрезидента Илияна Йотова, че не се обмисля връщане на приоритетната ваксинация на определени групи от населението, както беше заложено във ваксинационния план на ГЕРБ, който така и си остана неизпълнен. Само ден по-рано Кацаров съобщи по "Нова", че Европейската комисия е предложила при нужда България да транспортира болни от Ковид-19 към други държави, ако до 10-15 дни настоящата вълна не бъде овладяна. На срещата при президента въвеждането на локдаун е коментирано като "много крайна мярка”, макар в Румъния от днес да действа полицейски час от 22:00 часа, заведенията да са затворени за месец, а училищата - за две седмици.

Всъщност България и Румъния много си приличат - двете държави са с най-нисък дял ваксинирани в ЕС, хората не вярват на управляващите, а дезинформацията е кресчендо, особено по избори. Вчера например лидерът на ГЕРБ заяви как хората били имунизирани с ваксини с изтекъл срок на годност. Наложи се МЗ да излезе със съобщение, че ваксината на „Пфайзер“ е с одобрен от Европейската агенция по лекарствата удължен срок на годност от 6 на 9 месеца при условия на съхранение при свръхниска температура. Въпреки тези разяснения обаче изявления като това на Борисов още повече разколебават българите да се ваксинират. Следствието: смъртността от Ковид-19 остава висока. Пътят към урните на 14 ноември ще е застлан с трупове.

 

Автор: Емилия Милчева, Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Подобряват психиатричната грижа у нас с промени в Закона за здравето

Коронавирусът в България: Само в 6 области има открити нови случаи

Проф. Григор Димитров: 50% от бюджета на НЗОК е за болнично лечение

Удължават забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Без европари за Детски център за лъчелечение и протонна терапия - защо, пита Карлос Контрера

Първи случай на лаймска болест у нас

Инфекционист: Трябва да се научим и сами да отстраняваме кърлежите

"Няма основание за паника": Инфекционист напомня, че дозите при ваксината срещу морбили са две

Проф. Ива Христова с подробности за случая на морбили у нас и ухапванията от кърлежи

Няма открити нови случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Здравеопазване