КПКОНПИ иска да вземе 2,5 млн. лв. от Бобокови, съдът се задейства

10733
КПКОНПИ иска да вземе 2,5 млн. лв. от Бобокови, съдът се задейства
Снимка: БГНЕС

По молба на антикорупционната комисия КПКОНПИ е бил наложен запор за близо 2,5 млн. лв. към две фирми на бизнесмена Атанас Бобоков. Това става ясно от определение на Софийския районен съд.

Запорът върху дружествените дялове е като обезпечение на бъдещи искове за отнемане на имущество до 2 494 740 лв., съобщи в. „Сега“.

Бобоков прогнозира: Борисов ще се отърве от Гешев и после ще влезе в “Магнитски”

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще пожертва главния прокурор Иван Гешев, но самият той ще бъде в следващия списък със санкционирани по гл...

Конкретните фирми са „Торлашка среща“ ЕООД и „Монбат еко проджектс“. По-големият запор е върху първото дружество, на което 175 000 лв. от капитала са запорирани. В него са апортирани над 50 дка земя във видинското село Репляна и голяма ловна хижа. Освен това е регистрино като земеделски производител на фуражи. Другият запор е върху част от "Монбат еко проджектс", чийто капитал е 1000 лв. 30% от него се притежават от италианеца Паоло Поффери.

Братята Пламен и Атанас Бобокови са обвиняеми от 2020 г. по дело на прокуратурата за злоупотреби при депонирането на отпадъци. Вече 3 г. обаче съдът няколко пъти връща делото за отстраняване на съществени нарушения от страна на прокуратурата. Последният е от 17 декември, когато Апелативният съд в София реши, че има "неясноти и нарушения във внесения обвинителен акт, които пречат на защитата на подсъдимите".

Все пак прокуратурата постигна три условни присъди, след като успя в досъдебна фаза да договори споразумения с Габриел Савов, Васил Богданов и Айгюн Еминов. Те признаха вината си пред Специализирания наказателен съд.

Габриел Савов е бивш директор на РИОС-Плевен, на чиято територия се намира площадката на фирма "Феникс" в Плевен. На нея преди време МВР и прокуратурата откриха тонове боклук, внесен от Италия. Айгюн Еминов е собственик на "Феникс" от 2019 г. Васил Богданов е бивш изпълнителен директор на "Монбат ресайклинг" на братя Бобокови.

Русенски съд: Пламен Бобоков е невинен за артефактите

Окръжният съд в Русе призна за невинен Пламен Бобоков за намерените в русенския му дом върхове на стрели и копия, пише "Монитор". Дело...

Прокуратурата отчете провал и по второто дело срещу Пламен Бобоков за противозаконно държане на археологически обекти - върхове на стрели и копия. Окръжният съд в Русе го оправда и вдигна обезпеченията, наложени заради делото върху цялото имущество на бизнесмена.

Срещу Пламен Бобоков имаше и трето дело за престъпен сговор с президентския секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов, което обаче през феруари беше прекратено.

ОЩЕ: Пламен Бобоков ще съди България след прекратеното 3-годишно разследване

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com