КПКОНПИ установи нередности във Враца и Стара Загора

6768
КПКОНПИ установи нередности във Враца и Стара Загора
Снимка: Архив

С решение на КПКОНПИ от 06.01.2022 г. на Прокуратурата на Република България са изпратени резултатите от проверките в Община Враца и Община Стара Загора с оглед наличие на данни за извършени корупционни престъпления от лица, заемащи висши публични длъжности.

Проверката в община Враца и общинското дружество „Тролейбусен транспорт – Враца“ ЕООД започна на 14 декември 2021 г. от служители на дирекция „Противодействие на корупцията“. Бяха проверени две обществени поръчки – едната за доставка на 9 тролейбуса, а втората – за доставка на 13 електрически автобуса, 13 станции за бавно зареждане и една бързозареждаща станция към тях. И двете поръчки са финансирани със средства по Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020“ и общата им стойност е 32 027 089,53 лева, от които 26 000 000 лева - безвъзмездна финансова помощ и 6 027 089,53 лева - собствено финансиране, според прокуратурата. Възложител е общинското дружество за тролейбусен транспорт. Поръчките са спечелени от един и същ изпълнител - „Авто Инженеринг Холдинг Груп“ ЕООД.

В хода на проверката от КПКОНПИ са изискани документи на място и са снети писмени обяснения от лица, участвали в проведените процедури. Установено е, че е получена неследваща се имотна облага, както и нарушения при доставката на тролейбусите – не са изпълнени параметрите, изрично посочени в техническото предложение и спецификацията към сключения договор, по данни на прокуратурата. В резултат на това в експлоатация са въведени транспортни средства, които не са били предмет на обществената поръчка и са произведени от беларуско държавно дружество, без да е установено дали отговарят на нормативните изисквания за транспортни средства в ЕС.

В община Стара Загора и общинското дружество „Тролейбусни и автобусни превози“ ЕООД проверката започна на 29.11.2021 г. по отношение на две обществени поръчки за доставка на 55 нови дизелови автобуси (висок екологичен клас) на стойност 35 639 108 лева, както и на 33 нови електрически автобуса и 18 двойни зарядни станции и 2 комплектни трансформаторни станции на територията на тролейбусното депо в града, на стойност 49 103 999 лева. Финансирането е със средства по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, а възложител е общинското дружество за тролейбусен и автобусен транспорт, съобщава прокуратурата.

 

Спечелилите поръчките за автобусите са чешко и полско дружество, а за електрическите автобуси – българско. В хода на проверката са изискани документи, снети са обяснения от служители на общинската администрация, представители на възложителя, външни лица и експерти, участвали в процедурите. Установени са данни за извършени противозаконни действия от лице, заемащо висша публична длъжност, изразяващи се в превишаване на правомощията му и оказване на въздействие в процеса по подготовка и провеждане на обществените поръчки с цел определяне на конкретен участник за изпълнител, за което същото лице е получило неследваща му се имотна облага.

По отношение на проверките, според прокуратурата, в Община Враца и Община Стара Загора е налице сходство при данните за извършени неправомерни действия от длъжностни лица с проверката в Община Варна, резултатите от която бяха изпратени на прокуратурата на 1 декември 2021 г. - установени неправомерни действия от лице, заемащо висша публична длъжност, при процедура по избор на изпълнител за обществена поръчка на стойност 85 000 000 лв., финансиран по Оперативна програма „Околна среда“, за закупуване на 60 броя електрически автобуси и 60 бр. зарядни устройства за тях.

Припомняме отговора на кмета на Стара Загора, г-н Тодоров, специално за Actualno.com:

"Ние сме съдействали напълно. Както казах и в деня, в който стартира проверката, нямаме никакви притеснения. Процедурата е направена абсолютно прозрачно. Още повече, че в комисиите за избор на изпълнител са участвали и общински съветници от всички политически групи в Общинския съвет. Направено е така, за да има пълна прозрачност и когато става въпрос за такива внушения, да е ясно, че това са само спекулации. Считам, че това ще се докаже във времето. Нормално е институциите да извършват своите проверки след като има сигнали. Считам, че специално за купуването на електрическите автобуси в цяла България става въпрос за голяма икономическа война, която се води между отделните фирми. Винаги има недоволни, които считат, че са ощетени. В КЗК и ВАС нашата процедура беше обжалвана и ние съответно се защитихме. И КЗК, и ВАС се произнесоха в полза на общината. Времето ще покаже, че няма никакви нарушения и сме били прави."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...