Кметът на Стара Загора: При е-автобусите става въпрос за голяма икономическа война   

9219
Кметът на Стара Загора: При е-автобусите става въпрос за голяма икономическа война   
Снимка: Община Стара Загора

Живко Тодоров е трети мандат кмет на община Стара Загора. Завършил е Софийския университет със специалност „Европеистика“. Бил е експерт в изготвянето и управлението на европейски проекти към община Стара Загора и областната администрация. През 2009 г. е избран за народен представител, докато през 2011 г. печели изборите за кмет на общината. Actualno.com го потърси за интервю, в което да разкаже за проверките и възлагането на обществени поръчки, за свършеното през годината и очакванията му за следващата.

Г-н Тодоров, в края на ноември КПКОНПИ провери поръчките на общинското транспортно дружество за доставка на 55 дизелови и 33 електрически автобуси по съмнение за получени материални облаги от страна на длъжностни лица, включително и висши публични длъжности с цел избор на определен изпълнител. Какво се случва в резултат от проверката?

Ние сме съдействали напълно. Както казах и в деня, в който стартира проверката, нямаме никакви притеснения. Процедурата е направена абсолютно прозрачно. Още повече, че в комисиите за избор на изпълнител са участвали и общински съветници от всички политически групи в Общинския съвет. Направено е така, за да има пълна прозрачност и когато става въпрос за такива внушения, да е ясно, че това са само спекулации. Считам, че това ще се докаже във времето. Нормално е институциите да извършват своите проверки след като има сигнали. Считам, че специално за купуването на електрическите автобуси в цяла България става въпрос за голяма икономическа война, която се води между отделните фирми. Винаги има недоволни, които считат, че са ощетени. В КЗК и ВАС нашата процедура беше обжалвана и ние съответно се защитихме. И КЗК, и ВАС се произнесоха в полза на общината. Времето ще покаже, че няма никакви нарушения и сме били прави.

Всъщност от кога е практиката ви общински съветници да участват в комисиите?

От много години, защото особено при процедури, които са с голям материален и обществен интерес, винаги има предпоставки за спекулации, а има и необходимост от повече прозрачност. Затова включваме общински съветници в процедури, които са тежки и важни за община Стара Загора.

А по какъв принцип ги определяте?

Каним от всички политически групи да излъчат представители със съответната компетентност.

Тоест, отправяте конкретна покана за конкретната процедура?

Да.

Масирани проверки бяха извършени във вашата област, както и в другите за купуване на гласове преди изборите. Полицията последно съобщи за арестувани 64 души и предупредителни протоколи на 276 човека, вас привикваха ли ви?

Не. Никога не съм участвал в подобни неща. Моето лично мнение е, че изборите са да се доказват кандидатите пред хората със своите идеи и целта е реалната им подкрепа, а не онова, което могат да спечелят на база купен вот. Винаги, когато съм се явявал на избори - три пъти съм бил кандидат за кмет, дори може да проверите в ромския квартал, съм имал най-ниска подкрепа. Не съм имал нужда и не съм искал да участвам в подобни схеми. 

Главният архитект на общината Виктория Грозева бе уличена в конфликт на интереси, има ли някакви последствия за нея?

КПКОНПИ й налага 5 000 лева глоба. Аз съм разговарял с нея и тя ще обжалва решението. Става въпрос за следното - с нейния подпис е направено допускане на проектирането, като КПКОНПИ счита, че това е конфликт на интереси, въпреки че на ниво допускане на заявление не се знае кой е проектант. Там инвеститорът прави заявление да направи ПУП от свое име. Тя твърди, че на този етап не може да знае кой ще бъде проектант, съответно кой ще внесе проекта на съответния инвеститор. Ако в съдебното дело тя се окаже права, въпросът ще бъде приключен. Ако обаче съдът потвърди решението на КПКОНПИ, тогава ще предприема съответните дисциплинарни мерки, защото не може да виси това като петно на общината.    

Проект на община Стара Загора спечели грамота в конкурса „Сграда на годината“ със станционната градина. Каква е историята на тази градина, защо се нарича станционна?

Станционна се нарича, защото това е градината, която е точно на входа/изхода на града. Знаете, че старозагорската гара е известна, възпята е в песен дори, но станционната градина е една от емблемите на града ни. Тя беше обновена през последната година и половина. Преди беше в много тежко състояние. Сега са обновени тревните площи, алеите, настилките, детските и спортните площадки. Там има и колодрум, отдаден на концесия. Той също беше обновен от инвеститора. Мястото придоби много хубав вид и се радвам, че спечелихме тази награда. Наистина изпълнението е добро, за разлика от много други в България, които се претупват от изпълнителите. За съжаление, има много малко качествени изпълнители в страната - това мога да го кажа като кмет. Явно няма и добри работници. В този сектор има сериозен дефицит.

Знаете, че има качествени и некачествени изпълнители, но нямате право да влияете при избора им, нали?

Да, така е. От година и половина всичките ни търгове са електронни и всичко се вижда. Трудно може да се влияе, освен ако не са направени някакви дискриминационни критерии, които бързо могат да бъдат видени и да паднат съответно в КЗК и ВАС. Ние залагаме предимно на най-ниска цена като критерий просто защото друг обективен критерий в нашето законодателство няма. Аз считам, че Законът за обществените поръчки трябва да бъде променен така, че да може да се залага на качеството и тези изпълнители, които са получили санкции, особено по европейски проекти, да нямат право да кандидатстват втори път. Говоря за фирми, които са създали проблеми на общини. Това не се прави в България. Виждате, че много фирми закъсняват със срокове, качеството им не е добро. Въпреки това, законът им позволява отново да участват в търгове по европейски проекти и да печелят.

Но когато има санкция, тя е върху възложителя?

Така е, да. Тази практика е много неприятна. Считам, че законът трябва да се промени така, че самият изпълнител да носи конкретна отговорност.

До днес така и не се появи черен списък на фирмите с некачествено изпълнение на инфраструктурни проекти,  а имаше период, в който активно се говореше за тази възможност, какво е мнението ви?

Съгласен съм с вас. Такъв списък трябва да има и фирмите в него не трябва да участват по европейските проекти.

Как гледате на процедура, когато разбирате, че дадена фирма, която вече е имала провали, гафове, дори аз имам свой черен списък като човек, който отразява обществени поръчки, но как вие реагирате, когато такава фирма печели поръчка при вас?

За съжаление, не можем да направим нищо - законодателството не го позволява. Ние сме правили многократни срещи с Камарата на строителите. Те са запознати с проблема, но конкретни стъпки не са предприети за промяна и за създаване на черен списък. Иначе е много лесно - когато има доказана злоупотреба или некачествено изпълнение - с актовете на съответните органи, тя да бъде включена в този списък. Факт е, че все повече пада качеството на строителството в страната, защото действително фирмите разбраха, че могат да печелят като наемат некачествена работна ръка. Много фирми работят предимно с подизпълнители, дори нямат назначени работници. Има много какво да се променя в законодателството, касаещо възлагане на обществен ресурс.

Изглежда имате и много какво да преглъщате кметовете като възложители, защото понякога подписвате акт 16, макар да виждате, че свършеното е некачествено, но срокът на програмата изтича и ще загубите средства по оперативните програми?

В интерес на истината се учудвам, че познавате много добре проблема, защото за повечето хора той е неясен. Действително това е много тежък проблем. Кметовете са притиснати от тези срокове. Ако не ги изпълнят, ще загубят парите и понякога, както се казва, с отвращение са принудени да приемат дадена работа, само и само да приключи проекта и да не се загубят финансовия ресурс. Възложителят винаги е виновен - и от едната, и от другата страна. Той бива санкциониран от управляващия орган заради закъснение или некачествено изпълнение. От друга страна, когато ние санкционираме фирмата, те жалят в съда и много често печелят, не искам да коментирам по какъв начин. Общината е страна, която не може да въздейства, а при частните фирми не винаги е така.

На практика вие ми казвате, че когато поискате своята правота - че обектът трябва да стане качествен и откажете да подпишете акт за приемане, ще бъдете санкциониран от програмата заради закъснение, в същото време и фирмата по-скоро ще спечели делото срещу вас и губите от двете страни?

Точно така е. И аз, откак съм кмет и се появиха първите такива проблеми, многократно съм поставял този въпрос. Още с встъпването си през 2011 г. заварих проект, чийто срок беше 30-ти април 2012 г. Дотогава трябваше да се асфалтират 8 км улици в един старозагорски квартал, а не беше започнато нищо. Представете си дали е възможно това да стане през зимните месеци!? И когато направихме среща с управляващия орган, те ми казаха: "Съжаляваме, но ако анексирате по някакъв начин срока, ние ще ви санкционираме с 25% от стойността на договора". Нямах никакъв избор, освен да спазвам стриктно договора, а изпълнителят през цялото време се оправдаваше, че няма как да завърши работата в този срок. Накрая влязохме в съда и изпълнителят осъди общината за това, че не сме му признали работата след 30-ти април. Това са проблеми, които се решават абсолютно чиновнически и никой не ги гледа в същината им, за да се намери нормално и справедливо решение. По европейските проекти се подхожда абсолютно чиновнически, мога да го твърдя на 100%. И колегите кметове също ще го потвърдят.

Най-важните ви инфраструктурни обекти, изпълнявани през тази година?

Зоопаркът, чието обновление е на приключване. Издаваме му акт 15. Има закъснение от фирмата с около 4-5 месеца, за което те ще си понесат санкции. Започнахме ремонт на летния театър и на т.нар. руски пазар. Не знам след ремонта дали ще остане "руски", по-скоро ще организираме конкурс за ново име не защото не ми харесва, а защото е загубил естеството си на руски пазар от 90-те години, когато се предлагаха руски стоки. Отделно от това, работим по ремонта на много училища в Стара Загора, изграждаме нова детска градина, завършваме ВиК-проект в кв. "Самара 1". Хората там наистина се измъчиха, защото виждат само разкопани улици, по никакъв начин не виждат ефект от подмяната на тръбите, а той всъщност е дългосрочен - с това, че ще има по-малко аварии и водата ще по-чиста. Следващата година ще асфалтираме улиците и ще направим тротоарите в този иначе хубав квартал.

Очертават се нулеви години за еврофинансиране, защото сегашният програмен период свършва, а го няма началото на следващия. Имате ли как да запълните този период с други опции за финансиране или ще инвестирате само от общинския бюджет?

Имаме все още проекти, които да изпълняваме, финансирани чрез Фонда на фондовете. Имаме и заделен общински ресурс, който ще инвестираме предимно в улици през следващата година, защото инфраструктурата е това, от което хората имат най-голяма нужда. Надявам се, че сега правителството ще внесе плана, след това ще стартират съответните програми и може би през 2023-та година ще можем да кандидатстваме. Следващият кмет ще изпълнява проектите, които сме заложили. Иначе в Стара Загора започва голям воден проект, но той не е финансиран от общината, а е на ВиК-асоциацията. Имат избрани вече изпълнители за ремонт на ВиК-мрежата. Надявам се на добра стиковка с тях, защото предстои да бъде разкопана голяма част от центъра на града. Това трябва да се направи поетапно и внимателно, за да не се създаде затруднение в придвижването.

Ясни ли са приоритетните ви проекти за следващия програмен период?

В момента работим по плана заедно с консултантите, които сме избрали. Начертали сме основните зони за въздействие. Имаме яснота, но предстои обществено обсъждане заедно със съответните институции ще решим дали съвпадат с техните приоритети - Камара на архитектите, Камара на строителите, обществеността на Стара Загора. По-голяма яснота ще имаме в началото на 2022 г.

Мина ви заседанието, на което с Общинския съвет разглеждахте данъците и таксите за догодина. Какъв е резултатът?

Няма да има увеличение на такси и данъци. Няма как да си го позволим, защото виждате, че има голяма инфлация. Поскъпването на тока притиска в много голяма степен бизнеса. Считам, че и самите хора няма да понесат увеличение на данъците в момента. Особеното при данъците е, че хората трябва да искат да ги внесат. По-добре да оставим сегашните им нива и хората да продължават да ги плащат, отколкото да ги вдигнем и те да спрат.

Кметът на Стара Загора поздрави съгражданка за вековния ѝ юбилей

Иванка Димитрова от Стара Загора отбеляза своя 100-годишен юбилей. Рожденичката получи кошница с цветя, красива торта и поздравления от...

Предложихте 13-та заплата за кметовете на кметства, защо?

Защото те са с ниски заплати. Имало е кметове, които искат да се откажат, защото работата е много, задълженията им стават все повече. Те трябва да носят и пощата, и призовки да връчват. Хората ги търсят за всичко - за купуване на лекарства, при кражби, за всичко по селата търсят тях. Затова предложих да ги стимулираме.

Имате ли данни за бизнеси, които са пред фалит заради пандемията? Какви са предизвикателствата, с които трябва да се справят?

Имат сериозни затруднения. В Стара Загора, знаете, има доста бизнеси в областта на металообработването. Те са много енергоемки и са потърпевши от високата цена на тока. Да се надяваме, че ще има нормализиране на цените през 2022-ра. Общината също страда от това. 80 лева ток плащахме миналата година по това време, сега е в пъти по-висока. Считам, че това е най-големият проблем в момента. Високата цена на електроенергията просто изсмуква целия финансов ресурс на бизнеса, а и за общината е тежко.

Излиза, че поскъпването на тока е по-сериозно от Ковид-предизвикателството за бизнеса? 

Абсолютно. За съжаление, двете кризи се преплетоха. Едната бърка в джоба на хората, другата - в здравето, и това съчетание е много болезнено.

Живко Тодоров: С нашите действия определяме в каква България ще живеем (СНИМКИ)

„Искаше ми се днес да се обърна към Вас с празнично слово, но събитията не ми позволяват това. Преди 142 години, когато се полага...

При всяко правителство излиза на дневен ред темата за финансова децентрализация на общините, тя възможна ли е? Толкова време се говори, а като че ли нищо не се случва?

Не се случва, защото като започнат да правят бюджета на държавата, за да въведат финансова децентрализация, трябва да се откажат от някакъв ресурс или да съберат от някъде нов. Оттам идва основният проблем. Да се надяваме, че това правителство, което е начело на държавата, ще има волята за поне частична финансова децентрализация. Наистина парите в общините не стигат и това се вижда по инфраструктурата, която доста изостава. Ако не са проектите и програмите, ще е далеч по-зле.

Кое според вас е най-важно да се реши в кратък срок, тъй като на вас непрекъснато ви възлагат нови отговорности без финансово обезпечение?

Например сега се говори за безплатни детски градини. Интересно е кой ще поеме финансирането им. В момента родителите покриват само част от сумата, която реално струва отглеждането на дете. В Стара Загора издръжката е два пъти повече от това, което плащат родителите. Другата част се поема от общината. Държавата, ако иска да направи детските градини безплатни, трябва много сериозно да изчисли какъв ресурс е нужен. Само за Стара Загора ще са няколко милиона лева, а има 264 общини. Да не се окаже, че пак общините ще поемем тази политика и трябва да орежем социалните си програми.

Допускате ли го като възможност?

Надявам се, че не. Аз съм на мнение, че социалната политика трябва да се прави за хора, които имат нужда. Тя не трябва да е на ангро, за всички. Има хора, които са с много големи възможности и могат спокойно да си плащат. Защо за тях да е безплатно и държавата да го поема!? Безплатно трябва да е за хората, които не могат да си позволят издръжката, които са с ниски доходи, нека да им се спестят. Иначе няма логика.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СТАРА ЗАГОРА:

Стара Загора ще подкрепи Украйна в културен план с изложби и филмови прожекции (СНИМКИ)

За 24-ти път „Орфеево изворче“ ще радва старозагорци през почивните дни

Стара Загора отново става лекоатлетическа столица на България

Нов модел за интегрирана детска здравна грижа обсъдиха в Стара Загора

Проф. Галин Цоков откри лаборатория за иновации в Стара Загора (СНИМКИ)

Кинофестивалът „Златната липа“ 2024 идва с богата програма в началото на юни

В Стара Загора 2 май ще е неучебен ден

Отличиха кмета на Стара Загора и неговият заместник на национален зелен форум

Община Стара Загора обяви 2 май за неучебен ден

Само китайски е-автобуси предложиха на Казанлък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора