Краят на "Стандарт" - хроника на една предизвестена смърт

7889
Краят на "Стандарт" - хроника на една предизвестена смърт
Снимка: Pixabay

Едва ли някой се е учудил, че един от най-дълго издаваните ежедневници у нас - вестник "Стандарт", прекратява ролята си на ежедневник. Вестникът вече ще бъде издаван само като седмичник всеки петък в брой от 64 страници. Освен това изданието ще се опита да се превърне в онлайн медия. Ето какво написаха от медията в редакторското каре.

"След като показахме стандартите за свястна и съвестна печатна медия, сега влизаме ударно в света на интернет. Още преди 18 години направихме първото онлайн издание на вестник и то с англоезична версия. От днес хвърляме всички усилия в преобразената агенция "Стандарт". Тя е последна дума на асовете в създаването на информационни сайтове. Но нейният най-голям коз е екипът на "Стандарт", който ще се труди 24 часа в денонощието. При това не само количествено, а и качествено. А това ние го можем най-добре", съобщиха от сайта на "Стандарт".

Вестник "Стандарт" бе издаван всеки ден в продължение на 26 години, където писаха много талантливи автори, сред които Стела Стоянова, Руслан Йорданов, Мартин Карбовски, но и винаги тегнеше сянката на близостта с властта.

В редакторският коментар обаче намекват, че последните най-важни събития в страната са били отразявани с външен натиск и спуснати теми и тези "отгоре". Ето какво пишат журналистите: 

"Всеки, който работи, иска трудът му да бъде възнаграден. Но има няколко професии, в които човек няма право на компромиси - учители, лекари и журналисти. Направиш ли го - това е сделка с Дявола. Ние не я искаме!

Не искаме в името на дотацията никога да ни се налага в деня на най-зловещата катастрофа в България - край Своге, да излизаме с водещ материал за бутната триколка, понеже там е замесен важен роднина. (Става дума за инцидента с бащата на президента, който се превърна във водещ за вестника вместо катастрофата край Своге, бел.ред) Не искаме да си слагаме грях на съвестта и да пишем, че убитата Виктория Маринова не е никаква журналистка (вероятно похват, с който да се измести фокуса от разследването на "Бивол" за "Джи Пи Груп", бел.ред). Не искаме заради гарантиран грант през нас да се пускат компромати, които свалят министри още преди да са назначени", пише в коментара, като не става ясно кой точно и как е поръчал изместването от фокуса при катастрофата край Своге и е поискал да се напишат подобни неща за Маринова.

В медийната гилдия, а и не само, е широко известно, че изданието дължи десетки хиляди левове на свои служители, като някои от тях са с повече от 10 неизплатени заплати. Напуснали журналисти, които водят дела срещу медията, разказват пред Actualno.com, че са ги спечелили, но въпреки това не могат да си вземат парите, тъй като фирмата "Стандарт Нюз" е с отдавна запорирани и изпразнени сметки, а в момента медията функционира през нова фирма. Тоест, на практика се съди фантом и празна каса, която няма как да се разплати с ощетените. В началото на тази година беше обявено, че дългогодишният собственик Тодор Батков е "подарил акциите" на журналистите, а през последните три години журналистите там работеха с винаги закъсняващи заплати, които в един момент просто станаха "липсващи". 

"Още от времената на Чорни, през годините на Батков, и с вечно сръчната в услугите си към властта главна редакторка Славка Бозукова, вестникът имаше една цел: да осребри покорството си към властта и този, който дава пари. Макар в него да пишеха талантливи автори, цензурата беше правило, а свободата - щастливо изключение", разказва пред Actualno.com, един от дългогодишните журналисти във вестника Искра Крапачева. "Имаше забрани - например никога нищо срещу Доган, никога срещу Бойко Борисов, никога срещу висшия ешалон на БСП, особено в годините на Тройната коалиция и винаги в интерес на олигарсите, които са близко в момента и до настоящата власт. Любимият подход на вестника беше на две страници да се разкаже за хобито на депутат (кому въобще е интересно това?), срещу определена сума", споделя тя. 

"Когато Бозукова започна да бъде съдена от служителите на вестника, тя и Тодор Батков стартираха източване на фирмата, образувайки нови фирми, като например "Стандарт Хънт", с цел да изпразнят от активи "Стандарт нюз". Да не говорим, че и медията беше свързана с парите на КТБ и последвалия фалит. Срещу "Стандарт" се водят дела не само от журналистите, а и от много крупни бизнесмени - снабдители с хартия, строителни фирми и прочие", казва още Крапачева. Тя е спечелила делото си срещу вестника, но въпреки това не може да получи дължимите й 7000 лв., понеже, както бе обяснено по-горе, "Стандарт нюз" отдавна няма никакви активи, а не може да се докаже в съда, че се разплаща през нова и от скоро използвана фирма - "Мастър ПР". Журналисти от медията се обърнаха и към "Господари на ефира", но, въпреки че беше излъчено предаване за условията там, нищо не се промени. От "Стандарт" на няколко пъти сменяха сградата, която наемат, тъй като бяха гонени заради неплатени сметки, като се е стигало и до спиране на тока. 

"В последните години главният редактор Славка Бозукова поголовно лъжеше журналистите, че всеки момент ще им плати заплатите, но така и не го направи, въпреки луксозния ѝ начин на живот, включващ скъпи имоти, прескъпи коли и пътешествия в чужбина. Не се трогна дори когато журналисти през сълзи ѝ споделиха, че карат само на яйца и картофи и че са пратили децата си при бабите през лятото, за да има кой да ги гледа. На някои служители дори им трябваха спешно пари за операции, но не успяха да си ги получат дори в животозастрашаващ момент", разказва още Крапачева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com