Красимир Каракачанов: В Брюксел трябва да са сигурни, че няма да се огънем пред Македония

3290
Красимир Каракачанов: В Брюксел трябва да са сигурни, че няма да се огънем пред Македония
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

„Артилерия и ракетните войски са приоритет в нашата дейност. Много беше направено по темата в изминалите четири години, но няма как за такъв период да се навакса това, което е пропуснато за 30 години“, каза в Асеновград министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Повод за визитата му бе Денят на ракетните войски и артилерията, честването на 108 години от Балканската война и овладяването на Одринската крепост, както и 93-годишнината от създаването на 4-ти артилерийски полк. Каракачанов засегна въпроса със жилищата на българските военнослужещи. По думите му дълги години е било практика имотите на Министерството на отбраната, които са на хубави места в градовете, да бъдат подарявани или продавани на частни фирми. „Подготвили сме цял списък с имоти, които са в гарнизоните и под формата на отстъпено право на строеж, ще бъдат обявени на търг и ще бъдат придобивани жилища в завършен вид“, заяви Красимир Каракачанов. Той съобщи, че освен това, към тези сгради ще се изградят и детски градини и центрове, за да могат местейки се от един гарнизон в друг военнослужещите да имат удобството да запишат детето си в съответната детска градина.

Министърът коментира и отношението на Република Северна Македония към България. „Ние сме длъжни да защитим нашите интереси. Първото нещо, което трябва да обясним пред Брюксел е, че така, както работи Северна Македония спрямо България няма как да продължим. Ние имаме ясна и твърда позиция. Въпросът е следващото българско правителство да продължи тази политика, а не да се огъва“, заяви Каракачанов, като подчерта, че натиск ще има, без да посочва от кого. Той заяви, че не са предприемани разговори за цената на втората група от осем самолета F-16 – в отговор на въпрос за появила се в медиите информация, че те ще са много по-скъпи. „През август Министерството на отбраната изпрати писмо до „Локхийлд Мартин“ да ни оповестят техните възможности за цени и наличности на самолети. От тук нататък аз мисля, че това ще е работа за следващото правителство - да проведе преговорите. Когато се проведат разговорите, ще трябва да бъде внесен проект в Министерския съвет и в парламента и ако Народното събрание го одобри и каквато сума одобри, това ще бъде решението“, поясни министърът на отбраната. Той отбеляза, че при преговорите ще трябва да бъде решен не само въпросът за цената на осемте F-16 , но и за начина на плащане. „Едно е ясно, повече няма да има еднократно плащане, ще има разсрочено плащане. Но на колко вноски и какви суми е въпрос на преговори“, каза министър Каракачанов.

Междувременно, военният министър намекна, че има голяма вероятност ВМРО да се коалира с ГЕРБ. И посочи, че неговата цел е всички партии да „седнат на една маса“ и да обсъдят възможните решения на проблемите на българското общество. Според него, основен такъв, е демографската катастрофа. Като други проблеми той посочи икономиката, отношението на администрацията към средния и дребния бизнес, както и земеделието.

Военният министър беше посрещнат от кмета на Асеновград доктор Христо Грудев, който сподели пред медии свои спомени от службата си във Военно формирование 24490. „Аз също съм служил две години като срочно служещ в нашето поделение. Тогава се казваше 4-ти армейски артилерийски полк - поделение 24 490. Тогава в гарнизона на Асеновград, бяха артилерийското поделение, което имаше бойна и учебна част - школа, която подготвяше срочно служещи за изпълнение заповедите на командването на армията. Освен това, имаше танково поделение - школа, която готвеше командири на танкове. Имаше и дивизионна работилница, склад за гориво със смазочни материали, който беше на входа на Асеновград, от страна на Пловдив“, разказа Грудев. Той увери, че виждането на общината за ВФ 24490 е да се направи необходимото по законов път нивото от полк да се пресформира в артилерийска бригада, както е било преди години. „По темата проведохме разговори с вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов и с правителството да задвижим тази процедура и идеята да бъде реализирана. Това е в интерес на всички нас, жителите на общината“, посочи Христо Грудев.

Празникът в Асеновград започна с военен ритуал. След това, военният министър прие строя на представителните блокове от 4-ти артилерийски полк. Тържествено бяха наградени и военнослужещите, които през годините са доказали добри умения и са постигнали високи резултати в подготовката си. Министърът на отбраната Каракачанов разказа малко история по повод днешния троен празник. Той припомни за Балканските войни, за Одринската епопея и за това, че българските военнослужещи винаги достойно са защитавали името на България. „Съществуването на нашата държава в момента се дължи единствено на българското оръжие и на българските воини“, каза пред присъстващите военният министър, като ги поздрави с празника.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество