Криминален психолог: Масовите убийци нямат адекватни възможности за преодоляване на нарцистичните травми

5970
Криминален психолог: Масовите убийци нямат адекватни възможности за преодоляване на нарцистичните травми
Снимка: Pixabay

"Трагичните случаи в Сърбия не са новост в статистиката на масовите убийства. В САЩ и в други европейски страни има доста училищни убийства. Не трябва да се прави генерализиран извод, че оттук нататък ще се случват такива неща. Трябва да го разглеждаме като инцидент, случил се заради условията на социално и психологично функциониране на момчето, извършило масовото убийство в училището".

Това каза пред БНР доц. Неделчо Стойчев, криминален психолог, бивш директор на Института по психология на МВР, бивш ректор на Академията на МВР.

"Отказващите да се бият ги застрелваха пред очите ни": Разказва избягалият командир на "Вагнер"

Избягалият в Норвегия бивш командир на частната военна компания „Вагнер“ Андрей Медведев даде интервю за CNN, в което разкр...

И допълни, че вторият случай в Сърбия е форма на психическо заразяване.

"Епидемия на подражанието. Хората, които извършват масови убийства, имат сериозни проблеми, свързани с трайни депресивни състояния и с липсата на социална подкрепа. Трудно е да се каже дали е можело да се уловят предварително. При случаите с масови убийства обикновено извършителят е в ситуация на продължително неглижиране, унижение, на психически и/или на физически тормоз от връстниците, тоест, трудно се вписва в социалната среда. Той стига до ситуация, в която няма друг полезен ход, за да защити достойнството си и това за него е единствен изход. При такива подрастващи обикновено се забелязва дефицит на внимание, любов и разбиране от страна на семейството".

В предаването "Хоризонт за вас" доц. Стойчев подчерта, че подрастващите с проблеми са видими за всички, защото спрямо тях системно се упражнява физическо насилие.

"Изводите, които правят специалистите, занимаващи се със случаи на масови убийства, са, че те се извършват или от презадоволени деца, на които не им се обръща внимание в семейството, или от такива, които са отгледани от доминантен и авторитарен баща със силни изисквания и непрощаващ слабости на детето и от майка, лишена от възможността да компенсира неприятните преживявания. Така се формира поведенчески модел, който освен насилие като начин за решаване на проблемите, не разбира друг".

Полицията откри мъртъв един от заподозрените за масовото убийство в Канада

Полицията в Канада намери тялото на един от заподозрените за масовото убийство в провинция Саскачуан, предаде БТВ. 31-годишния Деймиън...

Според психолога проблемът с масовите убийства не е свързан с достъпа до оръжие, защото този, който е решил, да извърши подобно престъпление, ще го направи, независимо с какво:

"Проблемът е в системата от взаимоотношения, в която попадат извършителите. При тях основният проблем е липсата на адекватни възможности за преодоляване на нарцистичните травми. Проблемът е във функционирането на семействата, в ранните фази от развитието на децата, когато са още беззащитни спрямо влиянията, особено негативните. Трябва да се обърне внимание върху начина, по който родителите се отнасят към децата си".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Времето утре - 1 май 2024 г.

Колко ще струва на българина трапезата за Великден?

Опитват да пришпорят закъснялото издаване на лични документи от поколение 2019

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Отиде си именит пловдивски писател
Отиде си именит пловдивски писател

Големият пловдивски писател Здравко Попов ни напусна на 85 -годишна възраст. Тъжната новина за неговата кончина съобщи съпругата му - актрисата...