Кристиан Вигенин и Джон Кери обсъдиха визите за българи в САЩ

29346
Кристиан Вигенин и Джон Кери обсъдиха визите за българи в САЩ
Снимка: БГНЕС

Министър Кристиан Вигенин разговаря с американския държавен секретар Джон Кери в рамките на участието им в Конференцията за помощ за Либия, която се провежда днес в Рим, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Двамата обсъдиха подготовката на обучението на либийски военни в България, както и въпроса за отмяната на визовия режим за български граждани.

Давутоглу е резервиран относно писмено споразумение за превозвачите

Има напредък с превозвачите, но засега няма база за писмено споразумение. Освен това благодаря на българските власти, че овладяха напре...

Джон Кери информира българския външен министър, че е посъветвал либийското ръководство да ускори преговорите по подписване на Споразумението за обучение на военни с България, защото по думите му "всеки ден забавяне работи срещу тях". Американският държавен секретар високо оцени ангажимента на България за изграждането на силите за сигурност на Либия.

Кристиан Вигенин информира своя колега, че е пред финализиране Споразумението с Центъра на САЩ за скрийнинг на терористи, с което ще отпадне последната правна пречка пред отпадането на визите за българи. Българският външен министър изрази надежда, че американската страна ще възприеме по-гъвкав подход по отношение на процента на отказите за виза, доколкото това е критерий, чието изпълнение зависи изцяло от американската консулска служба. Американският държавен секретар заяви, че по този въпрос се работи и се надява да бъде решен скоро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com