КС реши: Не плащаш глоба - няма проблем да си върнеш шофьорската книжка

14467
КС реши: Не плащаш глоба - няма проблем да си върнеш шофьорската книжка
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд отмени единодушно текст от Закона за движение по пътищата (ЗДвП), който гласи, че „не се издава свидетелство за управление на МПС или негов дубликат, както и отнето свидетелство не се връща до заплащане изцяло на дължимите глоби“. Това означава, че неплатените автомобилни глоби няма да могат да попречат на водач да си върне обратно шофьорската книжка.

Делото беше образувано от КС по искане на Висшия адвокатски съвет. Пълният текст на решението на съда още не е публикуван в сайта му.

Окончателно: Не може да те глобят и да ти вземат книжката заради спряна служебно "Гражданска отговорност"

Не може да бъде глобен шофьор за това, че кара автомобил (или моторно превозно средство) без "Гражданска отговорност", ако собственикът...

Висшият адвокатски съвет се аргументира в жалбата си, че принципът на правовата държава не позволява да бъдат ограничавани основни конституционни права на гражданите, за да се компенсира неспособността на държавата да изпълни задълженията си по принудително събиране на наложените глоби.

"С оспорената разпоредба се създава опасност от административен произвол и се накърнява правото на собственост, като неоснователно се ограничава възможността за неговото упражняване в пълен обем. Това ограничение е непропорционално на поставената цел - осигуряването на приходи в държавния бюджет", посочваше още адвокатурата, цитирана от в. "Сега". Също така изтъкваше, че разпоредбата стеснява възможността за упражняване на правото, закрепено в Конституцията, на свободно придвижване в страната и на напускане на нейните предели.

Становище в подкрепа на искането на Висшия адвокатски съвет до КС пратиха омбудсманът Диана Ковачева, вече освободеният главен прокурор Иван Гешев, Съюзът на българските автомобилисти (СБА) и министърът на правосъдието Атанас Славов.

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов пък е на отсрещния полюс - той е подписал позиция, че искането на адвокатите не е основателно и би довело до "разпад на върховенството на закона".

Отнемането на шофьорската книжка при нарушения вече ще е много по-лесно

С обновената наредба за отнемане на повече контролни точки при нарушения на пътя ще бъде много по-лесно недисциплинираните водачи да ос...

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков също е изразил позиция, че атакуваният текст косвено осигурява безопасността по пътищата.

Междувременно той съобщи, че в Министерството на транспорта подготвят промени в изпитите за получаване на шофьорска книжка. Новите правила ще засегнат и тероретичния, и практическия изпит.

"В момента автомобилна администрация подготвя приложение, с което електронно и на случаен принцип ще се избира маршрутът на водачите, когато полагат изпит", каза Гвоздейков, цитиран от БТА. Според него по този начин ще се намали "субективният фактор" при получаване на свидетелство.

От началото на следващата седмица ще има и новост при теоретичния изпит - интерактивни видеоклипове, които ще показват опасни ситуации на пътя, обясни министърът.

С новите санкции шофьорите могат да останат без книжка за няколко километра

Нови по-строги санкции за нарушителите на пътя влизат в сила от 28 март. В текстовете е записано, че при отказ на водача за проверка с ...

ОЩЕ: Капаните в новите правила за изкарване на шофьорска книжка

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Времето утре - 17 май 2024 г.

Адмирал Ефтимов: Наред с помощта за Украйна, трябва да възстановим запасите си

Нанков: "Фактурите" на Промяната започнаха да излизат - засега са 200 млн. лв.

Железничарите в стачна готовност

Искат освобождаване на пияния инспектор, правил сексуални намеци на камериерки

BILLA е на първо място по ръст в количествата разделно събран текстил за 2023 г.

Най-важните новини за деня: 15 май 2024 година

МВР с важни новини за издаването и замяната на шофьорските книжки

Прогноза за времето - 16 май 2024 г. (четвъртък)

Kaufland празнува 2 години Kaufland Card с вълнуващи подаръци и изненади за своите клиенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com