КЗК: И "Топлофикация София" злоупотребява с монопол

4190
КЗК: И "Топлофикация София" злоупотребява с монопол
Снимка: БГНЕС

Общинското дружество "Топлофикация София" злоупотребява с господстващото си положение на пазара на пренос на топлинна енергия, като принуждава клиентите си да се включват към системата й, като им налага три нелоялни търговски условия.

Според постановление на Комисията за защита на конкуренцията дружеството принуждава новите си клиенти да изградят за своя сметка присъединителния топлопровод, съоръженията към него и абонатна станция, а след това да ги предоставят за безвъзмездно ползване на топлопреносното предприятие изградените от клиента енергийни обекти, като обезщетението им се изплаща в топлинна енергия.

Антимонополната комисия: НЕК злоупотребява на пазара на зелена енергия

Националната електрическа компания (НЕК) злоупотребява с господстващото си положение при балансирането на производителите на на елект...

От комисията посочват, че според нормативната уредба "Топлофикация София" би трябвало да плати изграждането на присъединителната инфраструктура. Условието клиентите да предават на дружеството платените от тях съоръжение е необосновано. Дружеството дори би трябвало да заплаща цена за ползването му. Обезщетяването с топлинна енергия лишава строителите инвеститори от правото им на възвръщаемост на инвестицията, тъй като те не са крайни потребители.

От общинското дружество имат 30 дни да представят писмени възражения по предявените твърдения. Срокът започва да тече от деня на получаване на определението. 

В края на юни КЗК установи, че Националната електрическа компания (НЕК) злоупотребява с господстващото си положение при балансирането на производителите на електрическа енергия от възобновяеми източници (ВЕИ).

По провинения за злоупотреба с монополно положение в края на 2017 г. комисията наложи глоби на разпределителните и снабдителните предприятия от икономическите групи ЕВН и ЧЕЗ. Така на "ЕВН България Електроснабдяване" беше наложена санкция от 1 902 995 лв., на "Електроразпределение Юг" сумата бе 1 896 210, докато глобата за "ЧЕЗ Електро България" АД глобата бе 1 136 400 лв.

"Инерком" обжалва спирането на сделката за продажбата на ЧЕЗ

Компанията на Гинка Върбакова - "Инерком България", депозира жалба във Върховния административен съд (ВАС) срещу решението на Комисията...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com