Лидерите, които българите си пожелаха през 2024 г.

5209
Лидерите, които българите си пожелаха през 2024 г.
Снимка: Actualno.com

Д-р Пламен Димитров - психолог с над 40 години практика, който е бивш председател на Управителния съвет на Дружеството на психолозите в България, представи резултатите от свое проучване на тема "Какви лидери си пожелават българите за 2024-та година и в бъдеще?" Ето какво споделя той в своя Фейсбук профил.

"В навечерието на Новата година успях да обработя резултатите от едно кратко проучване, което направих през последните три месеца на 2023-та, с помощта на 3286 икономически активни българи (54% от тях са жени), живеещи в България, на възраст между 18 и 68 години. Те са част от извадката на хората, до които се допитвах конфиденциално последните 30 години във връзка с изследването на негласуващите български граждани и в лонгитудния ми проект "Как живеем.." ( в периода 1983-2023).

Предстои да публикувам по-подробно и официално изводите от това изследване. Но сега, предпразнично, в резюме, представям на вниманието ви 8-те фактора, които факторния анализ на спонтанните отговори на изследваните българи (3286 е повече от представителна за страната извадка) подреди.

Още: Масова психоза, за да не гласуваме - кой е виновен? Говори психологът д-р Пламен Димитров (ВИДЕО)

Осъзнавайки, че политическото и корпоративно лидерство не е просто лично качество, което овластените от нас хора притежават или не, а по-скоро способност за ефективно групово, организационно и социално взаимодействие, изследваните си пожелават лидерите на работното им място и в обществено-политическия живот на България да продължат да се развиват, за да удовлетворяват по-пълноценно очакванията на сегашните и бъдещите си последователи и сътрудници, които ги овластяват, дават им мандат да са (според силата на факторните тегла в анализа):

Автентични

1. По-автентични. Да развиват и изразяват самоосъзнатост, да работят с недостатъците и сянката си (в Юнгианския смисъл на термина "сянка"), за постигането на обективна екзистенциална автентичност в преживяванията и практиките си. Да са по-неподправени, по-спонтанни и по-обективни. Да живеят в реалността на хората, които ръководят и за чиито интереси са поели отговорност да се грижат.

Учещи

Още: Д-р Пламен Димитров: "Ефектът Луцифер" ражда садистите в България (ВИДЕО)

2. По-любознателни и по-учещи, с по-висока консултативна готовност. По-често да си задават въпроси за това, което не знаят и не разбират добре. Да мислят критично и амбициозно, Да учат от опита непрекъснато и да прилагат в практиката си уроците, които научават отговорно. Да са иновативни, но и по-мъдри.

Рефлексивни

3. По-рефлексивни, по-системни и по-аналитични. Да се ангажират със системен анализ и рефлексивно осмисляне на сложните проблеми в човешките групи, организации, общности, в обществото като едно цяло. Да вникват в пораждащите ги дълбоки причини и динамични сили, търсейки стратегически и ефективни решения на основата на системно, а не опростенческо мислене. Да виждат "голямата картина", но да действат конкретно за ефективни, базирани на доказателства, решения.

Диалогични

Още: Психолог: В новата експертиза по случая с нарязаното момиче няма психиатър

4. По-гъвкави и по-диалогични в практиките си. По-отговорно да поемат смели ангажименти да откликват на променящите се изисквания към работата им. Да работят открито с всички и да променят отношението към работата си дори на своите опоненти, критици и противници. Да не са сковани, а по-креативни и готови да поемат смислени рискове.

Подкрепящи 

5. По-подкрепящи участието и креативния принос на хората. Не е нужно да натрапват като правилни собствените си визии, идеи и разбирания, а да създадат условия и устойчива среда/култура хората в групите, организациите и обществото да са по-креативни, по-ангажирани и да инвестират по-пълноценно своя опит и компетентности в значими "партиципативни" (с повече участие от всички заинтересовани и засегнати), наистина демократично ръководени проекти и инициативи.

Смели

Още: Кой диагностицира дали съдиите не са луди? Говори д-р Пламен Димитров (ВИДЕО)

6. По-смели в условията на неопределеност и несигурност, в които живеят хората в обществото ни. По-способни да работят смело с конфликтни идеи и противоречия. По-често да излизат от удобните клишета и идеологически капсули и траектории. Да разглеждат реалността от различни гледни точки и да не се сковават в собствените си ограничени разбирания, а да се вслушват в хората и да ги питат "Какво, ако...?", "Защо да не...?"

Емпатични

7. По-издръжливи и по-емпатични в трудни и кризисни моменти. По-способни да дават пример за решителност и емпатична грижовност във времена на несигурност, тревога и несгоди. И да приемат критики и насоки от хората, задавайки им по-често въпроса "Има ли и други, по-добри за нас начини за действие?"

Съпричастни

8. По-грижовни и по-съпричастни към хората. Да не се преструват на емоционално интелигентни, а да развият и разгърнат своята социална чувствителност и отговорност на практическо, ежедневно ниво. Да познават по-отблизо предизвикателствата, с които живеят хората и организациите, които се опитват да ръководят. Да поставят хората, здравето, реализацията и благосъстоянието им на водещо място в приоритетите си. И да изграждат устойчива култура на човечност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com