Лошите условия в затворите струват все по-скъпо на данъкоплатците

2207
Лошите условия в затворите струват все по-скъпо на данъкоплатците
Снимка: Actualno.com/Цецка Цачева

В последните две години в пъти са се увеличили обезщетенията на затворници и арестанти, осъдили държавата заради условията в местата за лишаване от свобода. Това показват данните на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) за изплатени суми, предоставена на "Сега" по закона за достъп до информация.

Докато за 2013 г. са присъдени общо 7312 лв. обезщетения, през 2017 г. и 2018 г. сметката вече набъбва на съответно над 128 хил. лв. и 120 хил. лв. За периода от 2013 г. до края на 2018 г. сумата е общо 338 027 лв. В справката влизат само платени обезщетения след решения на националните съдилища. Не е ясно колко от обезщетенията не са изплатени. Отделно срещу държавата има и дела в Страсбург по темата, но от Министерството на правосъдието не предоставиха данни за тях, а препратиха топката в полето на ГДИН, където такава информация няма.

Двама заместници на Цачева са фаворити за нов правосъден министър

Двама от досегашните заместници на подалата оставка от поста правосъден министър Цецка Цачева са фаворити да я наследят. Обсъждана за н...

Най-сериозните обезщетения са платени заради затворите във Варна и Бургас, показват данните. Обратна е ситуацията с местата за лишаване от свобода в Пловдив и Сливен, където има години без присъдени обезщетения.

Наскоро вече бившият правосъден министър Цецка Цачева увери депутатите, че международните стандарти за битовите условия в арестите и затворите са изпълнени. "Пилотното решение, постановено от съда в Страсбург, е довело до това да се направят значими изменения в Закона за изтърпяване на наказанията и задържане под стража", каза Цачева по време на парламентарен контрол. Въпросното дело е едно от десетките, с което затворници осъдиха държавата заради унизителните условия, в които изтърпяват наказанията си. Според министъра са осигурени "минимум 4 кв. метра площ на всяко едно лице, което пребивава в тези заведения". Минималните стандарти обаче не се изчерпват само с квадратурата. За останалите условия - лоша хигиена, мухъл, открита за чужди погледи тоалетна, липса на свеж въздух и много други, не беше казано нищо.

В края на миналия ноември от Министерството на правосъдието насрочиха спешна среща заради условията в затворите. Тя беше провокирана от разпространените от омбудсмана Мая Манолова снимки от килията на Десислава Иванчева. В разговорите трябваше да участват и главният прокурор Сотир Цацаров, както и вътрешният министър Младен Маринов. Точно те провалиха срещата, а нова дата така и не беше определена, въпреки обещанията на Цачева. Омбудсманът също се отдръпна от проблема. Междувременно Иванчева беше пусната под домашен арест, а Цачева вече не е министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Жълт код за силни дъждове в седем области на страната

Прогноза за времето - 23 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 22 април 2024 г.

Директорът на Народния театър съди Александър Морфов за 100 хил. лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com