Лошото време продължава да затруднява издирването на Боян Петров

6953
Лошото време продължава да затруднява издирването на Боян Петров
Снимка: Facebook

Лошото време в района на връх Шиша Пангма продължава да затруднява издирването на Боян Петров. Това стана ясно по време на извънреден брифинг на посланика на Китайската народна република у нас Джан Хайджоу във връзка със спасителната операция на алпиниста Боян Петров.

Китайската страна е събрала около 100 души спасители. Има медицински лица и хора, занимаващи се с логистиката. Планира се на 13 май да започне акция от Лагер 3, който е на 7300 м височина - нагоре към върха.

От китайското посолство обясниха, че спасителният екип се дели на три групи​. Първата група от състав 12 спасители е тръгнала от базов лагер, който се намира на 5800 метра, към Лагер 1, намиращ се на 6400 м. За утре са предвидени седем души да тръгнат за Лагер 2, намиращ се на 6800 м надморска височина. Очаква се те да пристигнат в Лагер 3 на височина от 7300 метра, но вдругиден (13 май).

Заради изключително лошото време, спасителите в момента не могат да проведат операция в района след 7300 метра в посока към върха, обясниха от китайското посолство. Според прогнозата за времето има северозападен вятър от 10 до 16 метра в секунда, а температурата е от минус 12 до минус 26 градуса. За утре (12 май) времето се очаква да бъде облачно и с кратковременен снеговалеж, както и да има северен вятър. Очаква се температурите да паднат до минус 25 градуса. Според прогнозата, на 13 май времето ще бъде по-подходящо за издирвателната операция.

Хеликоптерите са спрели издирването на Боян Петров засега

Трите спасителни хеликоптера, включени в спасителната операция за българския алпинист Боян Петров, не могат да продължат издирването на...

Снимка: Експедиция Kalifa/Facebook

Планира се на 13 май да започне спасителна акция от Лагер 3, който е на 7300 метра височина - нагоре към върха. Два хеликоптера от Непал вече са пристигнали в района. Те остават в очакване на 3700 метра надморска височина за по-подходящо време, когато да излетят, стана ясно още от представителите на китайската страна.

На 3 май в Хималаите изчезна българският алпинист Боян Петров, който в рамките на програмата „Българин – 14х8000“ покори десет върха с височина над 8000 метра. Алпинистът е част от група от десет души, която се беше насочила към връх Шиша Пангма (8027 м).

Неговото изчезване беше забелязано на височина от 7500 метра. При издирвателна операция на 6 май бяха открити палатка и спален чувал, но поради влошените метеорологични условия издирването временно беше прекратено. Жената до Боян Петров – Радослава Ненова, обяви дарителска сметка, в която се събират средства за спасителната операция на алпиниста.

„Не знам до колко е подходящо, но ето че го направих. Сметка за спасителната акция на Боян. След време застрахователите би трябвало да възстановят пари, но след време не ми върши работа аз имам само СЕГА”, написа Ненова по-рано във Facebook.

Радослава Ненова: Нищо не е безсмислено за търсенето на Боян

Три хеликоптера са тръгнали, чакат да утихне вятъра, за да се вдигнат по-нагоре. От външно министерство извършиха чудеса, за да може те...

Paypal: desertrose_lili@yahoo.com

Радослава Георгиева Ненова

BG32 UNCR 7000 1523 2695 49

UniCredit Bulbank

UNCRBGSF

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Кой има имен ден днес, 18 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com