Лот 4 на "Струма" трябва да бъде завършен до 31 юли

22039
Лот 4 на "Струма" трябва да бъде завършен до 31 юли
Снимка: БГНЕС

Лот 4 на магистрала "Струма" (Сандански - Кулата) трябва да бъде завършен до 31 юли в рамките на разполагаемия бюджет, предвижда подписаният на 23 декември миналата година анекс към строителния договор.

Това каза по време на парламентарния контрол министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, предаде БТА.

Ново 20: Анализират се варианти за тунела през Кресненското дефиле

За най-сложния участък на автомагистрала „Струма” - този в Кресненското дефиле, има завършено проектиране за 15-километров ...

В момента изпълнението на обекта е едва 56%, каза министърът.

„Неговата дължина е едва 15 км, но включва и 5 км изместване на жп линията, което усложнява и оскъпява проекта. Договорът с този изпълнител е сключен през април 2012 година на стойност 67 млн. и неговия срок беше 2 години. За съжаление, за тези две години или в рамките на първоначалния срок, този проект не е довършен, но имаме значително забавяне по изпълнение на всички дейности и мерки”, заяви тя.

Павлова обясни, че на няколко пъти срокът е бил удължаван и въпреки всичко към момента изпълнението на този обект е едва 56%. Регионалният министър отчете, че усилията на ведомството в последните няколко месеца са били съсредоточени да решат дали договора с изпълнителя да бъде прекратен, тъй като служебното правителство е инициирало такава процедура, или да го довършат. „Анализът показа, че ако прекратим договора това ще доведе до съдебни дела, които ще блокират изобщо обявяването на нов изпълнител, което автоматично щеше да доведе и до загуба на европейското финансиране за този обект”, подчерта министър Павлова и обясни, че по тази причина са провели редица преговори и е съставен нов анекс в рамките на този договор и бюджет, обекта да се довърши до 31 юли 2015 г.

За да се изведе максимално бързо трафикът от малките населени места във връзка с ремонта, се предвижда и предварително пускане на една от летните на магистралата, докато се довърши втората, за да се минимизират щетите, натоварването и тежките катастрофи.

120 км нови магистрали трябва да са готови до ноември 2015 г.

По време на заседанието на правителството вчера бяха осигурени 13 млн. лв. за снегопочистване. С тях ще бъдат подготвени приоритетно пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com