Лозан Панов: Туморите и гнилите ябълки в съдебната система са навсякъде

16952
Лозан Панов: Туморите и гнилите ябълки в съдебната система са навсякъде

Новият председател на ВКС трябваше да стъпи на твърда основа и да няма никакви съмнения в избора му, затова предложих да се гласува с бюлетини. За съжаление, моето предложение не бе прието, въпреки че имаше съмнения в електронната система. Това каза в студиото на Нова телевизия Лозан Панов, избран за шеф на ВКС.

„Ако статуквото е лошото състояние на съдебната система, всички сме част от него, едни с действията си, други с бездействието си”, смята новият шеф на ВКС. Според него всички заедно трябва да променят лошия имидж на системата.

Цацаров защити новия председател на Върховния касационен съд

Новоизбраният председател на Върховния касационен съд Лозан Панов не е „гнила ябълка“. Това заяви главният прокурор Сотир Ц...

Той бе категоричен, че в съдебната система „царят е гол”. „Има апатия сред колегите, защото много се говори за реформи, но нищо не се прави. Затова ако пипнем само институциалната рамка, нищо няма да се промени, проблемите са много по-дълбоки”, смята Панов.

Според него туморните клетки или гнилите ябълки в системата са много опасни, защото те изяждат първо здравите, а след това и себе си, но за съжаление, те са навсякъде.

Той отказа да назове кои политически и съдебни кръгове са срещу назначаването му за председател на ВКС и се надява президентът на България да прояви разум и да подпише указа за избора му.

Панов поиска хората да съдят за него не по приказките и концепциите, а по делата, както е записано и в Библията. Съдия номер 1 на България отново постави като основна своя задача връщането на човечността в съдебната система. „Човечността е красива дума, нарочно не използвах „хуманизъм”, смятам, че това е важно за съдебната система. Човек не бива да среща надменност, обидно отношение или презрение от страна на магистратите”, каза Панов.

Христо Иванов: Изборът за шеф на ВКС беше предрешен

След близо 10-часово заседание Висшият съдебен съвет избра съдия Лозан Панов за председател на Върховния касационен съд. За него гласув...

„Трябва да сме нетърпими към корупцията, само така ще променим обществото”, смята съдия номер 1. Според него, в Европа нещата са различни, защото там има не само наказания, но и превенция. „За мен еднакво опасен е и корумпираният, и некомпетентният и страхливият съдия”, каза още Панов.

На въпрос дали е зависим като магистрат от ДПС, той каза: „Когато оглавявах съда в София, имаше дела за сараите на Ахмед Доган и тогава спазихме закона обективно, макар че след това нямаше придвижване и изпълнение на взетите тогава от нас решения”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com