Магистрати за политическите критики към делото "Сундберг": Популизъм, работихме по правилата

2338
Магистрати за политическите критики към делото "Сундберг": Популизъм, работихме по правилата

Популизъм в най-чист вид - такова е мнението на магистратите за изявленията на политици по повод решението на съда в Несебър срещу шведа Ралф Сундберг. През юни тази година той изрита в главата камериерка в "Слънчев бряг", а след 4-месечна съдебна сага бе освободен от наказателна отговорност, като му бе наложена административна глоба от 4500 лева.

Магистратите в града подчертаха, че съдебното решение кореспондира напълно с българското законодателство, а ако народните представители определят присъдата като "несправедлива" и "подигравка", нека не забравят, че именно парламентът е органът, който приема законите.

Шведът, изритал камериерка, си тръгна без да плати наложената му глоба

Шведът Ралф Сундберг, който изрита в главата камериерка в „Слънчев бряг” през юни, си замина, макар още да не е платил глоб...

Председателят на Районният съд в Несебър Евгени Узунов уточни пред "Дарик", че глобата е предвидена в рамките на нормативните актове. Той изрази готовност при желание от страна на законодателната власт магистратите да се включат с предложения за изменение на текста от Наказателния кодекс, за да бъде той актуален в настоящата ситуация.

"Това е повод да се отвори дискусия на тази тема, да се направи някаква законодателна промяна, в която бихме могли да участваме, тъй като може да анализираме практиката по делата, да видим колко са по обем, каква е обществената опасност, завишена ли е, не е ли и да предложим някаква законодателна промяна, която да даде възможност и при други престъпления, извършени при специфична среда, обстановка или състояние на дееца, тя да бъде приложима. Но към настоящия момент това е законът", каза той.

Узунов коментира и думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, която чрез социалните мрежи обяви, че иска да разбере името на съдията, "унижил достойнството" и "оценил подигравката на безпаметно пиян чужденец с българска жена на 4500 лева": "На госпожа Нинова й изпратих лично съобщение, за да й кажа името на съдията".

Коментарите по делото "Сундберг" предизвикаха отзвук и в прокуратурата. Председателят на районната магистратура в Несебър Радост Бошнакова призова да не се прехвърлят ангажименти и отговорности, а да се мисли за промяна на законодателството след вълната от престъпления по хулигански подбуди.

Волен Сидеров поиска извинение от Швеция за ритнатата камериерка

Лидерът на ПП ,,АТАКА” и председател на парламентарната група на ,,Обединени патриоти” Волен Сидеров отправи официално иск...

"Те създават тези закони, ние ги прилагаме, ние не ги измисляме тези закони. Или да направят реформа в законодателството, в нашия НК, защото той регламентира параметрите на наказанието, и при това положение нещата ще се коригират. Ние се борихме до последно", каза тя и напомни, че ролята на прокуратурата е обвинителна и няма друга концепция, когато се влиза в съдебна зала.

"Тук не става въпрос за някаква преценка, за някакво задкулисие или нещо имагинерно. Работим по правилата, които са създадени от първата власт - законодателната. Сърдете се на тези, които са в парламента, защото те трябва да направят законодателна инициатива за промяна на закона, да увеличат наказанието, за да не се прилага тази разпоредба за освобождаване от наказателна отговорност", допълни Бошнакова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com