Мая Манолова: Ще има Закон за личната помощ

1628
Мая Манолова: Ще има Закон за личната помощ
Снимка: БГНЕС

За пореден път въпросът за личната помощ беше зададен, обсъдихме го и стигнахме до очаквания резултат. Да, ще има такъв закон. Това каза омбудсманът Мая Манолова, предаде БГНЕС.

Манолова взе участие в работната група в Министерството на труда и социалната политика, в която тя, експерти от министерството, национално представителните организации на и за хората с увреждания, както и представители на протестиращите майки обсъждаха текстовете в Законопроекта за хората с увреждания.

Манолова ще настоява кмета на Димитровград да спре застрояването в парк "Вапцаров"

Омбудсманът Мая Манолова ще настоява кметът на Димитровград Иво Димов да внесе ново предложение в Общинския съвет, с което да се  ...

Мая Манолова отново изведе на преден план необходимостта от въвеждането на индивидуална оценка на потребностите на всеки един човек с увреждания, както и задължителния характер на задължението по нея.

„Помощните средства и медицинските изделия от 1 януари 2020 година да се предоставят на хората с увреждания вместо лимитирани средства. Да преминат към Министерство на здравеопазването. Междувременно и поетапно МЗ да изготви стандарти, на които трябва да отговарят тези медицински изделия, защото не е честно ние да цепим стотинката, а едни фирми да се облагодетелстват, продавайки боклуци на хората с увреждания“, настоя Манолова.

Общественият защитник подчерта, че в Закона за хората с увреждания е предвидено създаването на специален фонд, който да финансира преустройството на стари сгради, за да бъде осигурен достъпът на хората с увреждания в тях. Манолова и протестиращите майки са получили и уверения, че предвиденият орган, който ще оказва контрол в сектора, ще бъде държавен и към Министерски съвет.

„Въпросът е да видим дали в понеделник ще ги има всички текстове, до които днес постигнахме съгласие. Очакваме да бъде записан и Законът за личната помощ, и задължителния характер на индивидуалната оценка и другите текстове“, каза от своя страна Мая Стоицева, една от протестиращите майки, участващи в работната група.

Манолова призова да се спре унизителното отношение към задържаните в Софийския затвор

Омбудсманът Мая Манолова призова правосъдния министър и началника на софийския затвор да бъде прекратено унизителното отношение към за...

Следващата седмица предстои ново разширено заседание на работната група, а на 17 август по темата ще бъде проведена среща с премиера Бойко Борисов в Министерски съвет.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Григор Лилов: Загубата за България от „Турски поток“ е между 4,9 и 5,2 млрд. лв. (ВИДЕО)

Кампанията "Хижа на годината" 2024 се открива на 15 май

Времето утре - 9 май 2024 г.

В България над 200 населени места без нито един жител към края на 2023 г.

Жълт код за значителни валежи за 10 области в четвъртък

Почина журналистът и писател Николай Н. Нинов

ВАС се произнесе окончателно за изборите за общински съвет в Сандански

Kaufland с три отличия от годишните награди „Златно сърце“

Отиде си Биляна Томова - обичан преподавател и медиен експерт

Променят движението в посока София на АМ „Тракия“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com