Манолова иска възпитателните училища-интернати да се закрият, генерирали престъпност

3710
Манолова иска възпитателните училища-интернати да се закрият, генерирали престъпност
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Мая Манолова ще предложи на правосъдното министерство да се закрият възпитателните училища-интернати, тъй като според нея те не изпълняват целите, за които са създадени, а генерират престъпност, предаде Дарик.

Общественият защитник е включена в инициативата на ведомството за създаване на нова концепция за детско правосъдие у нас.

ДАЗД иска да бъде затворен интерната в Стралджа заради "брутално насилие"

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) е поискала да бъде затворен интернатът за деца в Стралджа заради системно нарушаване на ...

Според Мая Манолова този тип заведения трябва да бъдат заместени от други, модерни и по-адекватни на съвременните условия. "Не е нормално, независимо че са там заради противообществени прояви, децата да живеят без лични вещи, без лични шкафчета. Това се разминава със съвременната визия за превъзпитанието", заяви Мая Манолова в Габрово.

Омбудсманът на Република България посети възпитателното училище-интернат в дряновското село Керека, за да се запознае с изпълнението на предписанията, направени от различни институции.

"За съжаление проблемите в тези интернати се неглижират. Няма как да не се отчете, че има подобрение в материално-техническата база и че е изпълнено изискването всяко дете да има свое досие - с личната му история, с медицинските показания за него. Това, което е най-притеснително, е, че по начина, по който са структурирани тези заведения не изпълняват основната си функция. Трудно едно дете може да бъде превъзпитано в подобно заведение. По-скоро там се генерира нова престъпност. Трудно такива заведения могат да отговорят на минималните изисквания на основното и средно образование. На практика там учебният процес е изцяло неглижиран", каза Манолова.

По думите й съобразно възможностите си педагозите се грижат за децата. Но на практика целите да бъдат обучавани и превъзпитавани децата много трудно се постигат, смята Манолова.

Манолова обвини за всичко в "Арена Армеец" бившия шеф на ОИК София

19 души в ОИК е текст, който е гласуван от всички политически партии. Това съществуваше и в предния Изборен кодекс. И в него, и в сегаш...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com