Манолова иска затваряне на домовете за сираци

4121
Манолова иска затваряне на домовете за сираци
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът е длъжен да осъществява наблюдение и превенция върху местата с настанени лица с акт на българската държава, тоест местата за лишаване от свобода - затвори, следствени арести, психиатрии, места за задържане в МВР, бежански лагери и интернати. Това каза омбудсманът Мая Манолова по време на представяне на доклад на Националния превантивен механизъм от извършените проверки и оценката на състоянието в социално-педагогическите интернати и възпитателните училища, предаде "Фокус".

"В периода ноември-декември заедно с моя екип от дирекция "Национален превантивен механизъм" извършихме проверки във всички специализирани интернати, в които са настанени деца на територията на България. Изготвихме доклад, който изпращаме на всички институции, които имат отношение. Това са главният прокурор, министърът на вътрешните работи, министърът на образованието, министърът на правосъдието, Държавната агенция за защита на детето", заяви Манолова.

Колекторска реакция към Манолова: Изкупуването на дългове води до невероятен ръст на кредита

Бих искала да кажа, че вчера Мая Манолова говореше за случай с изкупено задължение. Когато това става, дългът се прехвърля на купувача,...

По думите ѝ специализираните интернати за настаняване на деца трябва спешно да бъдат закрити, а реформа в детското правосъдие да бъде извършена незабавно. Основните констатации в доклада са, че в тези специализирани интернати се въдворяват деца в конфликт със закона въз основа на един указ, който е абсолютно морално остарял, той е на 60 години.

"По силата на този указ в интернатите се вкарват деца за постъпки, за които възрастните не носят никаква отговорност. Зад решетки се вкарват деца за просия, скитничество, бягство от дома, принудителна проституция", отбеляза Манолова. Тя изтъкна, че в такива интернати децата са жертви и вместо държавата да им окаже подкрепа и помощ, ги праща да прекарат детството си зад решетките.

"Материално техническата база в тези места е абсолютно амортизирана, остаряла и е на възрастта на самия закон. Не е нормално в 21 век деца да живеят без собствено лично пространство, шкафове, дрехи, достъп до телефон", допълни още Манолова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com