Манолова започва кампания за отпадане на ДДС-то при даряване на храни

1250
Манолова започва кампания за отпадане на ДДС-то при даряване на храни
Снимка: БГНЕС

Ще започнем кампания за облекчаване на законовия механизъм на дарения на храни, за да може в България да няма гладуващи хора.

Това каза омбудсманът на Република България Мая Манолова по време на съвместна пресконференция с министъра на земеделието и храните Десислава Танева и изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев по повод Националната кампания „Великден за всеки“ - „Дари празник на баба и дядо“, предаде „Фокус“.

По думите на омбудсмана, една трета от българските деца не се хранят здравословно и основни хранителни продукти липсват на тяхната трапеза поради бедност.

Подготвят предложение за по-ниско ДДС за хляба

Хлябът може да поевтинее с 12 - 13%, ако данъкът върху добавената стойност върху него се намали до 5%, заяви председателят на браншоват...

„Ако се подобри законовият регламент, това няма да бъде така и всеки ден ще осигуряваме храна на всички нуждаещи се български граждани. Надявам се много успешно да приключим кампанията „Великден за всеки“ и да започнем заедно една друга кампания за облекчаване на законовия регламент за даряването на храни, което включва и отпадане на ДДС при даряването им“, посочи Манолова.

„Със същия ентусиазъм, с който започнахме кампанията за подкрепа на пенсионерите, ще започнем и кампания да се облекчи даряването на храни, за да може днес, в бедна България да няма гладуващи хора. Каузата е благородна, заслужава си и аз поех ангажимента като омбудсман да се включа с цялата си енергия, с всички свои правомощия в нея“, заяви Мая Манолова.

Тя обяви също, че кампанията за даряване на продукти в натура за пенсионерите от браншовите организации ще става под зоркото око на Българска агенция по безопасност на храните, така че до пенсионерите да стигнат качествени, годни и безопасни храни.

Изпълнителният директор на Агенцията Дамян Илиев увери, че тя ще включи на ниво своята експертиза и контрол и ще гарантира логистиката на цялата кампания от гледна точка на сигурност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com