Мед. сестри: За една нощ хазартът стана от частен държавен, а болниците не могат?

17611
Мед. сестри: За една нощ хазартът стана от частен държавен, а болниците не могат?
Снимка: БГНЕС

"Това, че излязохме сами, не е поражение. Взехме решението, за да не преживеем насилствено извеждане от сградата. Тъй като се опитаха да ни изведат точно по този начин. И само това, че бяхме в ефир, ни спаси от унижението да бъдем влачени по коридорите. Затова решихме сами да напуснем сградата. Не се считаме за терористи, за да понасяме такова отношение. Не смятаме, че 5 български жени, майки, медицински сестри са заплаха за държавата, за да бъдем третирани по този начин." Така коментираха ситуацията Мая Илиева и Бойка Анастасова - медицинските сестри, които престояха повече от денонощие в сградата на бившия партиен дом в София, сегашно Народно събрание.

В предаването "Тази събота" по БТВ те споделиха, че са били уплашени, след като служители на НСО са нахлули в стаята. И единственото място, на което по думите им, е можело да се скрият, за да не ги блъскат, било прозореца - пред камерите и пред погледите на колегите им отвън.

Правителството не подкрепя споразумение на протестиращите медицински сестри

Правителството не подкрепя предложеното споразумение на протестиращите медицински сестри, обявиха на пресконференция в Министерски съве...

"Не сме психически нестабилни. Ние отидохме за диалог. Не смятаме, че сме нарушили закона, като сме останали извън работно време на институцията Народно събрание. Не сме отчаяни, а разочаровани от неглижирането на нашите проблеми. Недопустимо е в продължение на 1 година да протестираме, да обиколим всички институции в държавата и никой да не може да ни реши проблемите. Това не е нормално. Колегите се страхуват, за съжаление, заради случващото се с нас. Това е причината не всички да ни подкрепят. Не е нормално в една правова държава да нямаме право на протест и да се упражнява такъв натиск върху хората, които си търсят правата. Не мога да разбера защо работодателите постъпват по един и същи начин срещу такива хора. Медицински специалисти, лекари, сестри - всички, които изразят негодувание срещу здравната система, биват наказвани или принуждавани да напуснат", обявиха Илиева и Анастасова.

Те са категорични, че ситуацията от последните дни не е провокация и зад тях не стоят политически сили. На въпрос от водещата Жени Марчева дали действително съществува опасност исканията ще дестабилизират здравната система, както твърди вицепремиерът Томислав Дончев, който отказа да подпише споразумението, Мая Илиева отговори, че е изненадана от факта, че "българските власти не желаят да преговарят с лигитимен синдикат". "Дали това ще дестабилизира аз не мога да отговоря. Но нека да направят опит, защото видяхме, че хазартът за една нощ стана от частен държавен. Дайте да опитаме и с болниците, пък да видим какво ще стане", допълни Илиева. И подчерта, че протестът с палатки остава и ако властта не иска диалог с медицинските сестри и ако българите не осъзнаят за какво се борят те и не ги подкрепят, тогава "който не работи да си ходи и да дойде друг, който иска да свърши тази работа и да работи в името на хората, а не да обслужва нечии други интереси".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com