Медиите по-важни от ЦИК, поне според правителството

4114
Медиите по-важни от ЦИК, поне според правителството

Министерският съвет (МС) първо уведоми медиите за приетата план-сметка за разходите за местните избори и референдум, а основно се занимава с вота - Централната избирателна комисия (ЦИК), информира БГНЕС.

На днешния си редовен брифинг говорителите на ЦИК с изненада разбраха от представителите на медиите, че правителството е приело план-сметката за изборите, която възлиза на стойност 50 551 000 лева. Оказа се, че до момента в ЦИК не е постъпило постановлението за план-сметката за изборите.

Стана ясно разпределението на парите за изборите

Вече е официално - местните избори и националният референдум с въпрос дали подкрепяме електронното гласуване ще струват 50 551 000 лева...

Запитана дали все пак тази сума, според комисията ще стигне за нормалното провеждане на изборите и референдума, говорителят на ЦИК Камелия Нейкова, отвърна с риторичен въпрос: „Според вас ще стигнат ли?”.

"Има обективни обстоятелства, които налагат план-сметката да бъде в по-висок размер спрямо 2011 г., тъй като има промяна и в законодателството. В Изборния кодекс са предвидени медийни пакети, автоматично откриване на избирателни секции извън страната, ще има и по-голям брой кметства, в които ще има избори. Всичко това са обстоятелства, които изискват и бюджет, но за конкретните размери не бихме могли да направим коментар в момента. Предвид това, че план-сметката още не е пристигнала в ЦИК”, добави Нейкова.

Стана ясно още, че до момента едва 8 партии са подали заявление за регистрация за местния вот в ЦИК, като срокът за регистрация е до 9 септември. Някои от другите предстоящи дати и срокове са свързани с това, че до 29 август трябва да се проведат консултациите при кметовете на общини за състава на общинските избирателни комисии. Документацията трябва да се прати до ЦИК, за да може до 4 септември ЦИК да назначи всички 265 общински избирателни комисии. До 30 август ЦИК определя условията и реда за изработване, доставка и съхранение на изборните книжа и материали. До 1 септември ЦИК ще определи реда за проверка на кандидатските листи.

От своя страна говорителят на ЦИК Александър Андреев заяви, че откриването на секциите в чужбина е същото, както на евроизборите и парламентарните избори. Ще се открият  автоматични секции там, където в предходни избори е имало над 100 избиратели в последните 5 години. От друга страна 3461 е общият брой кметове, от тях 265 са общинските кметове.

Татяна Дончева: На изборите да не финансираме медиите на Пеевски, а да минем на неутралните

Цацаров беше избор на Борисов формално, неформално няма да го разсъждавам сега. Наистина лобито Доган-Пеевски- Цацаров имат достатъчно...

Андреев информира още, че решението, което е свързано с формиране на съставите на общинските избирателни комисии е било обжалвано пред ВАС. Днес ВАС е потвърдил решението на ЦИК като законосъобразно и ще започне назначаване на общински избирателни комисии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com