Месец и половина след Неков и Джамбазки натисна за наводненията

12092
Месец и половина след Неков и Джамбазки натисна за наводненията
Снимка: БГНЕС

След като българският евродепутат Момчил Неков, представител на БСП в ПЕС, засегна темата за наводненията и полагащото се на България обезщетение и зам.-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки обърна внимание на въпроса.

Точно както и Неков, Джамбазки е изпратил официално писмо до Министерски съвет, Министерство на вътрешните работи и Министерство на регионалното развитие относно оценката на щетите от природните бедствия и действията на властите до момента.

Мантрата на ПФ и от Джамбазки - програмата е важна, няма да сме министри

Ние нямаме за цел да ставаме министри – искаме да реализираме нашата програма чрез участие в управлението. Участието ни обаче ще ...

Въпросите, които поставя евродепутата, са:

1. Каква е окончателната оценка на нанесените материални щети в следствие от наводненията за областите Варна, Бургас, Добрич, Враца, Хасково?

2. Каква е окончателната оценка на нанесените материални щети в следствие от наводненията в страната върху инфраструктурата – публична общинска и публична държавна собственост?

3. Какъв е размерът на поисканата помощ от Министерски съвет от Европейската комисия?

Приморско е на колене пред наводненията

В Бургаска област селата Синеморец и Резово все още са откъснати от света заради валежите през събота и неделя (25 и 26 октомври). Скъс...

4. Получил ли е Министерски съвет официален отговор в какъв размер Европейската комисия ще отпусне помощ за преодоляване на последствията от наводненията и в какъв срок?

Подобни въпроси прати и Неков, но досега евродепутатът не е съобщил да има отговор от правителството.

След Неков, в рамките на разискването в Европейския парламент за по-добрата превенция и управление на наводненията на европейско равнище Джамбазки поиска повече информация за механизма, по който се разпределя помощта и за сроковете, в които тя ще бъде получена от държавите-членки на ЕС.

Можем с голяма доза основание да твърдим, че България е една от най-тежко засегнатите държави-членки по линия на природните бедствия през последната година. Считам, че по отношение на превенцията, по отношение на подготовката на институциите и населението при природни бедствия в последните две десетилетия не е направено почти нищо. Отделно от това вече е пределно ясно, че България няма изработен механизъм – нормативен, институционален и финансов, който да се ползва за преодоляване на последиците от природните бедствия, посочва Джамбазки.

Бедственото положение в Бургас остава поне до утре

Ден на траур е обявен утре в две села в област Бургас - Росен и Манолич. Бедственото положение ще остане в сила до утре, макар че прог...

Попитах официално министър-председателя, вътрешния министър и министъра на регионалното развитие какви са щетите до момента и какво са поискали като компенсации от Брюксел. Чакам техния отговор. Имам лошото предчувствие, че отново някой някъде няма да си е свършил работата, поради което ще получим в пъти по-малко отколкото ни е необходимо. Имам лошото предчувствие, че това поредно безхаберие ще остави хиляди българи без покрив, без пътища, без ВиК система, без елементарни условия за живот, допълва евродепутатът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com