Местан: Искаме европейска позиция за разширяване зоната на сигурност с интегриране на Западните Балкани

3911
Местан: Искаме европейска позиция за разширяване зоната на сигурност с интегриране на Западните Балкани
Снимка: БГНЕС

Нашето предложение по-конкретно е български институции да работят активно за постигането на единна европейска позиция за разширяването на зоната за сигурност на ЕС чрез ускоряване на процеса на интегриране на Западните Балкани към ЕС при отчитане на българския национален интерес и спазване на критериите за членство. Това заяви пред журналисти лидерът на ДПС Лютви Местан след края на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), предаде "Фокус".

Бежанският натиск се превърна в основен рисков фактор за ЕС и държавите-членки е един от основните изводи на заседанието на КСНС.

Местан: ДПС е втора политическа сила след изборите, РБ има жалък резултат

„По неоспорими данни от ЦИК очаквано първа политическа сила е ГЕРБ, но са прибързани заключенията им за еднополюсен модел за ст...

"Когато има постигнато съгласие, се въздържам от коментари защото в момента президентът представя общата позиция на КСНС във връзка с бежанската криза и геополитическите предизвикателства, които стоят пред България и ЕС”, посочи Местан.

"Искам само да кажа нашият принос към текста в частта „Препоръки” е онази концепция, която разгръщаме от година насам – за необходимостта от разширяването на ЕС срещна разбиране от участниците в КСНС. Защото ние смятаме, че тази тежка бежанска криза, която дава основание на някои анализатори да говорят за криза на ЕС, може да се реши с наистина повече Европа. Не чрез затварянето на Европа, а чрез разширяване на зоната за сигурност на ЕС, което означава разширяване и на границите на ЕС", каза Местан.

Лидерът на ДПС заяви, че визира проблема с интеграцията на Западните Балкани в частност разширяването на ЕС на изток. "Нашето предложение по-конкретно е български институции да работят активно за постигането на единна европейска позиция за разширяването на зоната за сигурност на ЕС чрез ускоряване на процеса на интегриране на Западните Балкани към ЕС при отчитане на българския национален интерес и спазване на критериите за членство”, заяви Местан. Той отбеляза, че текст е много важен и изрази удовлетворение, че предложението е било подкрепено от останалите участници в КСНС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com