Металурзите от ОЦК: Ако до 20 юни няма решение, отново излизаме на протест

4087
Металурзите от ОЦК: Ако до 20 юни няма решение, отново излизаме на протест

„Министър-председателят Бойко Борисов ясно заяви в публичното пространство, че до 20 юни ще намери решение на проблема ни в „ОЦК". Поради тази причина ние преустановихме протестите си до този момент. Ако няма изход от ситуацията, ще започнем отново протести." Това каза председателят на синдикалната организация на КНСБ в предприятието Бельо Белев по време на пресконференция в Кърджали днес, водена от президента на КНСБ Пламен Димитров, предаде БГНЕС.

Лидерът на Конфедерацията съобщи, че ще бъдат направени стъпки за изменение на Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите при несъстоятелност на работодателя, като фондът „Гарантирани вземания на работниците и служителите" да може да покрива неизплатени заплати на служителите, дори и ако предприятието не е обявено в несъстоятелност, каквато е ситуацията при „ОЦК" АД - Кърджали. Пламен Димитров заяви, че срокът 20 юни е всъщност последният кредит на доверие, който работниците и служителите от предприятието дават на собственика на „ОЦК". След като бе проведен разговор с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, лидерът на КНСБ съобщи, че засега единственият вариант, който правителството вижда, е наем на комбината от полската компания „Силезия", тъй като двата инвеститора, които са имали интерес до този момент, се отказват. Пламен Димитров изрази тревога от това, че иначе печелившо предприятие като „ОЦК" върви по пътя на „Кремиковци".

„От началото на март досега са напуснали 121 души, сред които масово е експертен персонал, и ситуацията няма да става по-добре", каза Бельо Белев, а председателят на РС на КНСБ Кърджали Иванка Караколева заяви, че след 20 юни вече няма да прави опити да възпира хората да напускат. Стана ясно, че металурзите от „ОЦК" ще предявят и съдебни искове към собственика за неизплатени заплати и за издаване на изпълнителен лист. В тази връзка вицепрезидентът на Конфедерацията Чавдар Христов даде разяснения около идеята за създаване на фонд за съдебно представителство към КНСБ, който да обезпечи безплатна защита на работниците и служителите - синдикални членове, при трудови спорове, какъвто е и този.

По-рано същия ден на първото си заседание след VІІ конгрес на КНСБ, Регионалният съвет на Конфедерацията в Кърджали единодушно номинира за свой председател Иванка Караколева, която да бъде предложена от президента на КНСБ за избор от КС на Конфедерацията.

На заседанието бяха откроени основните проблеми на областта, сред които силното обезлюдяване. В резултат и на него от близо 42 хил. заети в областта през 2007 г., данните от 2011 г. показват, че заетите са малко над 29 хил. души. Иванка Караколева заяви, че РС на КНСБ - Кърджали има волята, знанията и уменията, за да се бори срещу безработицата и да се противопостави на всеки непрофесионализъм, който, умишлено или не, спомага за нейното увеличаване. Председателката каза, че въпреки трудностите областният регионален съвет остава най-голямата обществена организация в региона с 5633 синдикални членове. На заседанието, както и на пресконференцията присъстваха още вицепрезидентите Валентин Никифоров, Николай Ненков и Пламен Нанков. Гости на заседанието на регионалния съвет бяха заместник-областният управител на Кърджали Есат Садък и Костадин Стратиев - директор на Дирекция Инспекция по труда - Кърджали.

Редактор: Ая Косарова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com