Металурзите в Кърджали заплашват с нови протести

5249
Металурзите в Кърджали заплашват с нови протести
Ако до края на месеца няма яснота за новия инвеститор в ОЦК, работниците отново ще излязат на улиците

Ако до края на месеца няма яснота за новия инвеститор в ОЦК в Кърджали, работниците отново ще излязат на улиците, предаде БГНЕС.

Металурзите обявиха намеренията си за нови протести и блокади днес на среща с областния управител Иванка Таушанова и директорите на НОИ, Главна инспекция по труда и службата за социално подпомагане. Те подчертаха, че няма да започнат отново работа, ако Валентин Захариев продължи да бъде собственик на завода, ако изпълнителният директор Славея Стоянова остане на поста си и ако не получат всичките си заплати.

Задълженията на комбината за заплати на работниците за сметки към НЕК и ВиК възлизат на 1 745 000 лева, 365 000 лева са нужни за неотложни ремонти, а 35 000 лева – за лични предпазни средства. Около 1 млн. лева са средствата за старта на производството и работата за 15 дни след него.

Данните са от финансовата справка, която специалистите в завода вчера са изготвили спешно. Данните ще бъдат представени на полския консорциум "Силезия", чиито представители ще се срещнат днес следобед с регионалното ръководство на КНСБ в града. След като се запознаят с разчетите, поляците ще вземат решение за евентуалната покупка на комбината.

Припомняме, че служителите в ОЦК - Кърджали протестират от 1 март заради неизплатени заплати. В средата на април миньорите взеха възнагражденията си за месец и половина. За да изчисти всичките си задължения към тях, собственикът трябва да им преведе още почти един милион лева. Търси се нов стратегически инвеститор на Оловно-цинковия комбинат.

Редактор: Ивайло Кючуков

Полски фирми преговарят за ОЦК-Кърджали

Консорциум от полски фирми преговаря за временно придобиване на собственост над Оловно-цинковия комбинат в Кърджали. Поляците искат ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com