Милиони от резерва за неотложни разходи могат да отидат за щети от наводнения

8785
Милиони от резерва за неотложни разходи могат да отидат за щети от наводнения
Снимка: Actualno.com

Разпределение на финансови средства в размер на 28 млн. лева от резерва за необходими и неотложни разходи е обсъдила днес Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Това каза секретарят на комисията Людмил Върбанов, предаде БГНЕС.

Тези средства ще бъдат предложени за одобрение от Министерски съвет. Парите ще бъдат за дейности в общините Бургас, Варна, Габрово, Гълъбово, Раднево, Своге, Велико Търново и др.

В комисията до момента има над 2100 искания за 450 млн. лева, които са за около четири години. Исканията са свързани с възстановяване на инфраструктура – мостове, подпорни стени, корекция на речни корита и др.

На заседанието на МС в края а миналата година стана ясно, че язовирите, които трябва да бъдат изведени временно от експлоатация, са 78. След като са били насложени данните от различните групи, които са ги оценявали, е станало ясно, че тези язовири всъщност са 106. Експерти направили обиколка на тези язовири и установили, че тези, които трябва да бъдат обезопасени са 61. От тях 4 са на МЗХ и вече са обезопасени, около 15 са на общини и също са обезопасени. Така зам.-земеделският министър Георги Костов пресметна, че около 40 язовира са тези, които предстои да бъдат обезопасени. Това ще стане с 500 000 лева. Държавата ще финансира обезопасяването и на около два частни язовира. Когато "Напоителни системи" изведат частните или общински язовири, които носят приходи на общината, те ще направят разходи, за които после ще предявят иск да им бъдат възстановени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com