Министър Банов обясни как ще бъдат разпределени парите за свободните творци у нас

2333
Министър Банов обясни как ще бъдат разпределени парите за свободните творци у нас
Снимка: БГНЕС

Министърът на културата Боил Банов обясни как ще бъдат разпределени 15 млн. лв. Средствата бяха анонсирани като част от новия пакет от мерки срещу COVIDкризата представен от управляващите на 27 юли. Те ще се отпускат през Национален фонд "Култура" за творчески проекти на артисти на свободна практика.

"Снощи Министерски съвет подкрепи 15 млн. лева за свободните творци на България. Това е допълнителна помощ, знаете преди известно време се гласуваха едни 5 млн. лева, преди това през бюджета на Министерство на културата се преразпределиха едни 2,5 млн. лева. До момента във фонд "Култура" има допълнително 22, 5 млн. лева.", започна с отчет министър Банов.

Как ще се разпределят парите?

12 млн. от тях са за създаване на самостоятелни проекти от творци от всички жанрове на изкуствата - индивидуални проекти за творци на свободна практика. Това, което е предвидено 3000 човека да представят своите проекти и да получат по 4 хил. лева, обясни Банов и допълни: "Защо 3000 човека? Защото така сме идентифицирали броя на свободните артисти в страната. Ще дадем възможност на всеки от тях да реализира своя проект и своите мечти в тези трудни времена."

Проектите трябва да имат две имат основно две ключови функции: да бъдат работени върху българска литература, драматургия, поезия, романи, произведения на изкуството; да бъде представено като онлайн съдържание, за да може да бъде качено в канала на Министерство на културата в YouTube. Това е едно предизвикателство в условията на COVID-19 за създаване на нова комуникация между артиста е неговата публика.

Боил Банов: Гарантираме заплатите и осигуровките в сферата на културата за 8 месеца напред

„Хората, които се занимават със сценично изкуство и служителите в галериите, ще получават твърдо заплати и осигуровки в рамките н...

150 000 лв. за заплати във Фонд "Култура" - Ще бъде увеличен до 150 хил. лева административния капацитет на "Фонд "Култура", за наемането на експерти, които да преглеждат, оценяват и класират проектите.

До момента 1 147 души са били подпомогнати от първоначално отпуснатата помощ от министерството на културата. Почти на 100% бяха подкрепени с 3 минимални работни заплати и осигуровките към тях. До стотинка средствата стигнаха до хората. Сега и тези 12 млн. ще стигнат до стотинка при всеки отделен творец, обеща Банов.

Подкрепят с още 1,5 млн. лв. утвърдени свободни театри, кина и галерии

В подкрепа на утвръдените частни културни организации в областта на изкуствата - свободни театри, кина, галерии, декства програма за целогодишна подкрепа, припомни министърът. За нея бяха предвидени до 1,5 млн. лв. , сеа се добавят още 1,5 млн. С бюджет от 3 млн. лв. "в тези сложни условия да може да подкрепят своята дейност, която е дългосрочна и многостранна. Не да затварят и вегетират, а в тези времена да приемат публика и да реализират спектакли от всякакъв характер, за да не се губи прословутия български дух", каза Банов.

С 500 000 лв. се увеличават средствата на програмите "Социално-ангацирани изкуства" и "Публика"

Министър Банов представи спасителните мерки на държавата за културата

Взе се едно много важно решение по отношение на заетите в държавните културни институти, които се обезпечиха за период от шест месеца. ...

Към програма "Социално-ангажирани изкуства" захранихме първоначално с 250 хил. лева, добавяме сега още 500 хиляди. Към програма "Публика" ще финансираме с още 500 хил. лева и става 1 млн., сметна набързо Банов.

Една абсолютно нова програма за цирково и вариететно изкуство - 750 хил. лева. Надявам се нашите колеги от този вид изкуства да бъдат доволни.

Допълнително през бюджета на министерството ще предоставим 300 хил. лева на Литературния музей, които ще бъдат за подкрепа на нашите писатели, поети, драматурзи, като за първи път ще им бъде дадена възможност за представяне на свои проекти за написването на произведения - роман, поезия, проза...Има и 2 милиона лв. за българските библиотеки, и затваряме кръга, каза Боил Банов.

"Подготвени сме за всякаква ситуация, ще помогнем на всеки български творец да премине през тези изпитания. Не можем да дадем всичко, не можем да върнем цялата публика, но ще помогнем на всеки и то дългосрочно и нееднократно. Държавата е застанала зад всички културни институти - заплати, осигуровки, пари за поддръжка. Независимо, че дейността някъде е нула. С това, което се прави за свободните артисти, и това което се прави за театри, галерии, опери - подкрепата е много голяма", обобщи Банов.

Той благодари на премиера Бойко Борисов, който указал много сериозна подкрепа на българската култура.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com